Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Drömmen om ett annat Sverige

Ledare Publicerad: 2019-11-28 16:14

Han drömmer om ett annat Sverige, ett Sverige som höll ihop. Det skriver Sverigedemokraternas Jimmy Åkesson i en debattartikel i Aftonbladet i lördags. Och han ger massinvandringen hela skulden för den förändring som inneburit ökat antal våldsbrott med skjutningar och sprängningar i främst våra storstäder. Men Brottsförebyggande Rådets (BRÅ) dödsfallsregister visar att det dödliga våldet i förhållande till folkmängden i Sverige var högre samtliga fyra decennier innan massinvandringen skedde.

Journalisten och författaren Dick Sundevall har skrivit ett debattinlägg i magasinet Paragraf med motfrågor till Jimmy Åkesson för den bild av Sverige han målar upp.

Fler unga män skjuts ihjäl idag, men färre kvinnor dödas i sina hem. Sundevall frågar om det kan bli mer rått och hänsynslöst än att mörda en kvinna inför hennes minderåriga barn, vilket ofta skett.

Ska man rycka på axlarna då en nära anhörig mördar, om det är en blåögd svensk?

Kanske det klassiska folkhemmet Sverige inte var så idylliskt som vi ibland kanske tycker?

Sundevall berättar hur han en söndag i en mindre svensk stad fick hjälp med sitt skadade öga. Det var en samverkan från receptionisten, sedan en specialiserad ögonläkare, slutligen receptarien på sjukhusets lilla apotek, samtliga från början troligen utländska medborgare.

Idag är det en stor andel invandrade som är med och bygger Sverige.

Visst finns invandrare som begår brott. Men så gör svenskar också. Och troligtvis hade det sett annorlunda ut idag om bostadspolitiken, socialpolitiken och förorternas uppbyggnad skapats på ett annat sätt. Det är så mycket lättare att i efterhand inse hur vi skulle gjort istället.

Statsminister Stefan Löfven fick frågan i SVT:s Agenda om vi haft ett annat Sverige utan massinvandring. Hans svar: Om människor, födda i Sverige hade samlats under samma förutsättningar – alltså i utsatta områden med ekonomiska klyftor, sociala orättvisor och arbetslöshet – hade läget varit detsamma.

Statsvetaren Peter Esaiasson menar att ett sådant svar öppnar för en mer nyanserad debatt kring läget i Sverige med orsak och verkan kring samhällsproblem som väcker stor oro.

Det är så lätt att hamna i tunnelseende. Antingen saknar vi fakta kring hur det verkligen är eller så vill vi inte ta med dem. Det klassiska uttrycket har funnits med länge: ”Förvirra mig inte med fakta, för jag har redan bestämt mig.”

Det är alltid mycket mer tacksamt att behålla ett svartvitt synsätt. Ofta utgår vi ifrån vårt eget. Vi har sett eller hört något i vår närmiljö. Vi har läst någon eller ett fåtal tidningsartiklar som bara har en del av verkligheten.  

Ett Sverige som förhoppningsvis de flesta av oss vill bygga är inte hjälpt av halvsanningar och enögdhet. Vi ska vara tacksamma för duktiga forskare, granskande journalister, politiker som verkligen strävar efter sanningen. Tacksamma för alla de som var dag sliter på våra sjukhus, i våra skolor, inom polisen och socialtjänsten. Det görs ett oerhört och imponerande arbete av så många i det tysta. Det handlar inte om att försköna, medvetet glömma bort hur verkligheten ser ut.

När vi talar om vårt land och kampen för ett tryggare Sverige behöver vi vara sansade, kanske tänka en gång till, ställa ytterligare en fråga. Innan vi alltför säkert uttalar oss.

Hemmets Vän 28 november 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Israel ständig stötesten
Vikande förtroende för Löfven och regeringen
Rött blod i oss alla
EU återöppnar gränser – men Sverige får vänta
Pisa-proven blottlägger skolans reformbehov
Kännbara konsekvenser för unga generationen
Förnedringen i ljuset
Snabbutred spridningen av covid-19 i äldrevården
Ingen plats för arrogans
Vi har misslyckats skydda våra svagaste


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies