Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Vet Akademibokhandeln varför vi firar jul?

Veckans kommentar Publicerad: 2019-11-28 16:08

I veckan fick jag förhandsinformation om Akademibokhandelns kommande julmarknadsföring. Bokhandelskejdan, som är Sveriges enda rikstäckande sedan man gick samman med konkurrenten Bokia 2013, har över 100 butiker spridda över landet och en omfattande e-handel med Bokus.se. Varje advent skickar kedjan en julkatalog till kunder och klubbmedlemmar inför julhandeln. Katalogen är i särklass det största ickeprenumererade pappersutskicket med kulturell bäring som delas ut till svenska hushåll.

Vad tänker sig då den största bokhandlaren förmedla om de bibliska högtiderna advent och jul? Vilken matnyttig andlig spis vill man servera den svenska folksjälen 2019? Det korta svaret är: absolut ingenting. Bortsett från någon pepparkaksängel i en receptbok finns inte en enda boktitel, textrad, rubrik eller bild som hänvisar till eller berör advent, den kristna julen eller evangeliet om Jesu födelse.

Sorgligast är att ta del av de utvalda böckerna för barn och unga. Inte för att de är dåliga, det är idel kända författarnamn och skickliga illustratörer, men utifrån hur årets urval är gjort kommer den barnboksgeneration som nu växer upp inte ha någon kunskap om advent, att det betyder ankomst, vems ankomst som åsyftas, eller ens veta varför västvärlden firar jul.

Med så liten kännedom om Bibeln och de kristna högtiderna, frågan är om vi ens kommer förstå oss själva om några decennier? Utan de bibliska berättelserna förlorar vi förmågan att begripa vår civilisation. Författaren Kerstin Ekman sa i en intervju att hon blev förvånad när recensenterna inte såg kopplingarna till Bibeln i hennes bok ”En stad av ljus”. Ekman menade att de finns där ”som russinen i en mannagrynspudding om julen”. Jag citerar: ”Utan en grundläggande kännedom om Bibelns berättelser har vi svårt att förstå vår egen kultur. Hur vi än vrider och vänder så bygger vår kultur på Bibeln och Bibelns myter”. Och i ett annat sammanhang säger hon: ”Om människor slutar referera till Bibeln, undras om någon författare i vår generation över huvud taget är begriplig om femtio år.”

Akademibokhandelns inköpare borde lyssna på författare som Ekman. Men vem bryr sig om kultur och bokläsande 50 år från nu när det handlar om försäljningen fem veckor fram till jul?

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Att inse dödens realitet
Sommar utan konferenser
SVT gör bokslut med Knutby Filadelfia
Slutet på ett trauma
Förbered för församlingsliv
Utan pensionärer stannar kyrkan
Stenarna som ropar i P3
Bevara gamla vanor - hjälp kroppen minnas
Expressens gudsbild problematisk
Bed till Gud att vi klarar det


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies