Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Julens budskap är oerhört radikalt"

Veckans nummer Publicerad: 2019-11-28 15:56

– Julens budskap är inte gulligt, det är radikalt, säger Britta Bolmenäs, pastor i Värnamo Missionskyrka, men också snart aktuell med en ny bok, ”Bästa hälsningar, Britta”, som kommer framåt vårvintern. Det blir ett samtal om hoppets budskap och om att tända ljus i mörkret.

Det är okej att tänka lite på sig själv i advent, menar pastor Britta Bolmenäs, när vi talas vid på telefon någon vecka innan första advent. Har man slutit någon slags fred med sig själv kan man också sträcka sig utåt, förklarar hon. Britta Bolmenäs, som idag är pastor och föreståndare i Värnamo Missionskyrka, har varit pastor i 27 år.

– Det innebär att jag genom åren sett ganska många församlingar och sammanhang, säger hon.

Vad betyder advent för dig?

– Framförallt betyder det att jag får möta nya människor som jag inte brukar möta och som jag får förmedla hoppets budskap till. Advent är en underbar tid familje­mässigt, men som pastor är det en av de mest intensiva tiderna. Det är också en av de roligaste, just för att man möter så många andra människor som kommer på julkonserter och jul­arrangemang eller på advents­sångstunder.

– Jag pratar på förskolan, på Rotary och på andra ställen, där de egentligen inte kommit för att höra på mig, utan på sångerna. Men jag får ändå vara med och säga det som vi tycker är det viktigaste med julen. Det tycker jag är härligt. Sedan älskar jag dofterna och ljusen och det man gör runt advent.

Hur är det – får du frågor omkring budskapet i advent och jul? Eller finns kunskapen där?

– Nej, kunskapen finns absolut inte, det märker vi. Vi har mycket konfirmander, varav endast en liten del har varit med i någon slags kyrklig verksamhet. Varken de eller äldre skulle jag vilja säga, har så mycket kunskap omkring julens budskap.

– Samtidigt är öppenheten större idag – man väljer att fira advent och man förstår att det har med julen att göra, man uppfattar för det mesta att Jesus föddes på julen. Men att människor går till kyrkan under den här tiden har egentligen inte så mycket att göra med frågor om tron, utan man vill fira advent och gillar sångerna. Förhoppningsvis överraskas de då av att detta handlar om deras liv.

Det talas idag en del om psykisk ohälsa – är det något som märks särskilt under den här tiden?

– Kanske inte mer den här årstiden än annars. Sedan är det så att jul liksom alla storhelger blottlägger det som är jobbigt på ett obarmhärtigt sätt. Jul, nyår, midsommar – det är då männi­skor tänker att ”alla andra har roligt och träffar alla sina vänner och sina harmoniska familjer. Alla utom jag.” För många är advent kanske mer en tid av oro eller till och med ångest över att mitt liv inte är som de där idealbilderna. För att inte tala om de ekonomiska förutsättningarna. Våra relationer är kanske inte sådana att det blir roligt och gott att träffas, utan tvärtom.

– Ibland talar vi om saker som att det är roligt för alla, typ jul, advent, sommarlovet, att gå i pension eller att ta studenten, saker som är goa och fina men också ganska obarmhärtiga när man vet att det inte riktigt ser ut så som man föreställt sig dem. Det är de här perioderna i livet som många har en bild av fast det egentligen är ganska få som kan ha det så, fortsätter Britta Bolmenäs.

Läs mer i Hemmets Vän nr 48 – 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

”Lika regler bör gälla alla”
Ny coronavåg drabbar Israel
Stor svensk hjälp till Panzisjukhuset
"Svenskarna behöver framtidstro!"
Pastorn möter ny öppenhet
Cyklonen i forna Östpakistan starten för yrkesskola i Bhola
"Kyrkorna alltför tysta om sexuella övergrepp"
”Vaccin finns tidigast om några månader”
Deras glädje över skapelsen berör tv-tittare
Sverige mot strömmen i EU:s budgetkamp


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies