Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Julens sånger är för mig både trygghet och stämning"

Veckans nummer Publicerad: 2019-11-28 15:53

– Det bästa med julen är känslan av samhörighet, känslan av att sjunga tillsammans och att göra något tillsammans med familjen, säger sångerskan och låtskrivaren Sonja Aldén i ett samtal om julens sånger, om framtidsplaner men också om att sakna trygghet.

Sonja Aldén tillhör en av våra mest folkkära artister och har sedan hon slog igenom i Melodifestivalen 2007 sjungit i ganska olika sammanhang – både på teaterscener och i krogshower, men också i kyrkor, och hon har flera julskivor bakom sig, både egna och i samarbete med andra artister. I samband med en stor körkonsert i Örebro inför Allhelgonahelgen samtalar vi om julens sånger men också om att sakna trygghet.

Laddar om

– Alla har inte bra minnen av julen. Det är inte alla som längtar efter julen eller ens tycker om julen, den kan vara väldigt påfrestande för många. Men för mig är den inte det. Jag jobbar ofta mycket inför och fram till julen. När julen väl kommer innebär den ledighet för mig, att vara ledig med familjen, att komma hem, att bara få landa och få ladda om. För mig innebär det både något mysigt och rekreation. Att få ladda om inför det nya året, säger hon.

Du talar om dem som inte har det trygga kring julen – brukar du göra något särskilt?

– Jag brukar försöka lyfta medvetenheten kring det. Liksom många andra skriver jag inte bara God Jul, jag försöker också lyfta tanken på dem som är ensamma. Jag brukar belysa det på mina julkonserter och både skänka pengar och sprida information om organisationer som hjälper människor, i synnerhet kring jul, som kanske behöver extra hjälp för att kunna sätta fram mat på bordet.

– Det finns många som aldrig skulle kunna drömma om att kunna köpa julklappar till sina barn. Då finns det organisationer som hjälper till och som samlar människor som kanske har ett överflöd av saker, som gärna vill hjälpa till så någon annan kan få det lite bättre och en lite gladare jul, fortsätter Sonja Aldén.

Under hösten har hon turnerat med kören Star for Life med både körsångare från Sydafrika och flera hundra svenska körsångare.

– Det är barn och ungdomar som tillsammans gör en konsert för att främja musiklivet och ingjuta hopp och drömmar och visioner i framförallt de afrikanska ungdomarna och barnen. Men det är något som speglar sig i alla på något sätt.

Läs mer i Hemmets Vän nr 48 – 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

"Spännande tid väntar"
Europeiska länder vill rädda kärnenergiavtal
Extra pengar till kommuner?
Idag förföljs var åttonde kristen
Skeppsbrott i fokus för årets bönevecka
Svårt stoppa religiösa friskolor
Väntar världskrig? Frågor och svar om Iran/USA
Missionskyrkan på Styrsö vågade tänka nytt
Thereses starka gudstro gav henne kraft att hålla ut
"Risk för våldsspiral"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies