Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Ryck inte upp det beprövade

Ledare Publicerad: 2019-11-21 16:10

När novembermörkret sveper in över det svenska landskapet och den svenska folksjälen återstår bara någon vecka till helgen då många svenskar ännu söker sig till ljuset och värmen i våra kyrkor för att sjunga ”Bereden väg för Herran” och ”Gå Sion din Konung att möta”. Medan mörkret letar sig allt djupare in bakom den trygghet vi trodde vi hade i stabila politiska lösningar förklarar opinionsanalytiker, enligt Svenska Dagbladet ledarskribent Lydia Wålsten, att vi ser det största skiftet i svensk politik på 100 år. Socialdemokraterna är inte längre landets största parti. Tryggheten skakar i sina grundvalar när unga människor skjuts på öppen gata, när knarkförsäljningen växer mitt inne i svenska skolor, när integrationen av asylsökande tar orimligt lång tid.

Den judiske profeten Jesaja skrev för 2 700 år sedan något som kunde varit skrivet just nu: ”Men natten skall vika där ångest nu råder … Det folk som vandrar i mörkret ser ett stort ljus, över dem som bor i mörkrets land strålar ljuset fram.”

Ingen lantbrukare med lång erfarenhet skulle komma på tanken att rycka upp de mest etablerade växterna och ersätta dem med oprövad växtlighet. Men i den kulturella och ideologiska jordmånen vill många gräva upp allt det etablerade för nyordningar. Skolverket famlar med beslutet att plocka bort Bibeln som grundkälla i skolans undervisning. Utan den blir så mycket litteratur, musik och annan kultur svår att förstå.

För 1 000 år sedan rådde djungelns lag och man offrade människor och människoblod till de makter man trodde sig kunna betvinga med våld. Men den kristne missionären Ansgar och andra mötte dessa vikingahövdingar med att vända andra kinden till och ett nytt tänkande etablerades. Successivt fick vi sjukvård, socialvård och skolundervisning, och det gav oss en ny trygghet och ett växande välstånd.

Men med vår övertro på materialismen började tomheten eka i själen. Det blev ett rastlöst sökande efter en djupare livsmening, men varken överflöd av prylar, experiment med märkliga relationer eller filosofiska och politiska tankebyggnader kunde mätta själens hunger.

Inte heller kyrkan undgick dessa experiment av anpassning. Biskopen Nils Bolander skrev en gång:

”Kristendomen var ett örn­evangelium, sprunget ur den högsta klippspetsens näste på blanka störtflyktsvingar. Men vi tuktade dess djärva fjädrar, rätade fackmässigt ut dess rovdjursnäbb, och se – det blev en svart fågel, en pratsam och tam korp.”

Adventstiden är mer än stämningsfull julbelysning, levande ljus och vackra psalmer. Vi måste hitta tillbaka till igengrävda källådror som bär på friskt, törstsläckande vatten. De bär med sig budskapet att du är älskad, du är värdefull, du bär på ett sigill präglat av evighetens skaparhand. Men du behöver spegla dig hos upphovsmannen till livet och därifrån se din nästa som en värdefull individ för att tillsammans bygga ett gott samhälle.

Med misstänksamhet, knutna nävar, bitterhet och själviskhet byggs inget friskt samhälle.

Men en varm blick, en utsträckt hand, beslut att hålla fast vid beprövade uråldriga fundament har burit vår civilisation i tusentals år.

Hur mörkt det än kan se ut i vårt land får vi aldrig glömma att den som en gång sa ”Varde ljus!”, har också lovat att ljuset inte kan besegras. Men vi behöver vända oss till ljuset, det som är gott, varmt och gemenskapsbyggande – en stark motkraft i en mörk och föränderlig tid.

Hemmets Vän 21 november 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Fem stenar Equmeniakyrkan nu måste vända på
Sund prövning behövs
Klarar sjukvården hantera vaccination mot covid-19
Sanning är guld värd
Löfvens sommartal saknar nya förslag
Skakig framtid väntar USA
Skolstart i skuggan av coronapandemin
Det svenska högmodet spricker
Regeringen bör tillsätta en värdegrundskommission
Bidrag med motprestation


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies