Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

När Löfven intervjuas ökar stödet för Åkesson

Veckans kommentar Publicerad: 2019-11-21 16:07

Det finns god anledning att känna oro för utvecklingen i våra storstäder och kanske främst Malmö. Sverige ligger just nu i topp bland jämförbara europeiska länder när det kommer till mord med skjutvapen bland unga. Hittills i år har 30 personer skjutits ihjäl fram till mitten av november. Det är en ofattbar siffra och den gör fysiskt ont i kroppen på mig. Särskilt som det är barn som skjuts, 15-årige Jaffar mördades på Möllevången i Malmö i förra veckan.

Mot denna bakgrund finns också anledning att känna oro inför det politiska ledarskapet. I söndagens Agenda gjorde statsminister Stefan Löfven en svag insats. Han hade stora problem att svara på frågorna Anders Holmberg ställde, och vi som tittade hade lika svårt som programledaren att följa med bland de ofta osammanhängande talepunkterna. Först sa Löfven att det inte spelat någon roll vilken regering som suttit vid makten, gängbrottslig­heten skulle troligen ha ökat ändå. Sen berodde ökningen på de borgerliga partiernas åtta år av skattesänkningar medan nuvarande regering inom sex månader kommer stävja gängen – bara alla går till jobbet. Till sist hävdade Löfven med bestämdhet att segregationen inte berodde på den stora flyktinginvandringen. Också den med etniskt svensk bakgrund, som bott i samma utanförskapsområden, skulle med samma kulturella utmaningar få exakt samma problem, sa Löfven. Så är det förstås, men hur en sådan situation skulle uppkomma, att en kvarts miljon genomsnittssvenskar från en dag till en annan skulle få bristfällig utbildningsbakgrund, svårt med språket och vakna upp med svåra minnen från krig och flykt, det sa aldrig statsministern något om. Den enda säkra slutsatsen av intervjun är att statsministern inte har en aning om hur vi hamnat där vi hamnat. ”Vi såg inte detta komma”, upprepande han tre gånger.

Med intervjuer som den i söndags undergräver Stefan Löfven tyvärr inte bara sitt eget förtroende som Sveriges regeringschef, han bäddar också för att Sverigedemokraterna ökar i opinionen och därmed Jimmy Åkesson som nästa statsminister. Just det är minst lika problematiskt som att landets regering inte har en aning om hur vi hamnat där vi hamnat, eller ens är villig att ta ansvar för utvecklingen.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Inte dåligt att ibland må dåligt
Hur kunde det gå så långt?
Antisemitiska slagord vid Malmö-kravaller
Två betyg för icke godkänt löser inte skolans problem
Fredsavtal positiv nyhet – utom i Sverige
Poliser behöver polisskydd
Munskydd är en rimlig åtgärd
Brandbomb mot KD-politiker
Behövs det fler eller färre poliser?
200 000 inställda operationer på grund av covid-19?


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies