Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Materialism och självcentrering största hotet för Kinas kristna"

Veckans nummer Publicerad: 2019-11-21 15:58

– Det är tuffare att vara kristen i Kina idag, det är mer övervakning, mer restriktioner, mer intensiv systematisk förföljelse. Vi kallar det den andra vintern, säger Eric Lee, tidigare ansvarig för Open Doors arbete i Asien som besökt Sverige i november. Ändå menar han att fängelse, misshandel eller att man bränner biblar inte är den verkliga faran för kyrkan, utan materialism och självcentrering.

Trots trakasserier och allvarlig förföljelse har Kinas kristna vuxit kraftigt under många år. När Kina stängdes år 1950, bara något år efter att kommunisterna tog över, fanns det cirka 700 000 kristna. Under många år trodde väst att kyrkan i Kina hade dött ut. Sanningen var en helt annan: Idag beräknas över 97 miljoner kineser vara kristna.

Svårare situation

Men under senare år har det blivit allt svårare för Kinas kyrkor att leva ut sin tro. När Eric Lee talar om en andra vinter är det en hänvisning till den blodi-ga kulturrevolutionen 1966–1976 under Mao. Den hårdare regimen märks på flera sätt: En ny religionslag förra året förbjuder exempelvis alla minderåriga att besöka kyrkor eller delta i kristna aktiviteter. Tusentals kyrkor har fått ta ner sina kors och vissa kyrkor har helt enkelt stängts eller rivits.

– Jag frågade en pastor vad han tänkte om att de tog ner korsen. Han svarade: ”Det är en påminnelse om att vi som kristna måste ta upp vårt kors”, säger Eric Lee, tidigare Open Doors ansvarige för Asien, när Hemmets Vän möter honom under hans besök i Sverige i november.

Han berättar bland annat om situationen i Wenzho nära Shanghai, som har kallats Kinas Jerusalem.

– De kristna i Wenzho är starka och kyrkorna är stora i staden. Regeringens representant såg en dag hur de många korsen och kyrkorna präglade stadsbilden i Wenzho och frågade var kommunistpartiets högkvarter kunde ses. Det kunde man inte, blev svaret. Han blev upprörd och krävde då att kyrkobyggnaderna och korsen skulle tas ner. Man förklarade för honom att dessa hade tillstånd för kyrkorna. När det inte lyckades inriktade de sig på korsen. Fast de kom inte åt de kristna på det sättet.

Läs mer i Hemmets Vän nr 47 – 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Pastorn möter ny öppenhet
Cyklonen i forna Östpakistan starten för yrkesskola i Bhola
"Svenskarna behöver framtidstro!"
"Kyrkorna alltför tysta om sexuella övergrepp"
”Vaccin finns tidigast om några månader”
Deras glädje över skapelsen berör tv-tittare
Sverige mot strömmen i EU:s budgetkamp
Historisk arbetslöshet väntar
Utbults tacksamhet väckte religionsdebatt
Spanjorer hårt drabbade av pandemin


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies