Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

KD i händelsernas centrum

Debatt Publicerad: 2019-11-14 15:33

Det var en tid i Kristdemokraternas svenska historia då partiet sågs över axeln på samma sätt som frikyrkans bidrag till samhället ignorerades. Partiet ansågs för litet, för trångt rent ideologiskt, för enfaldigt för att tas på allvar. Att Kristdemokraterna i Europas största land Tyskland alltsedan krigsslutet 1945 varit politiskt ledande med sin alternativa ideologi verkar gått media helt förbi ända tills nu.

När Kristdemokraterna under helgen som gick samlades till riksting i Umeå var bevakningen påtaglig. Enskilda ledamöters inlägg kablades ut. Interna diskussioner analyserades och partiledararen granskades på ett sätt som kan liknas vid bevakningen av statsminsistern. Detta är i grunden glädjande.

Kristdemokratin är en egen politisk kraft som både kan utmana till höger och till vänster. Med sina ideologiska rötter i historien kan den mäta sig med vilken ideologi som helst. Den har svar på de stora frågorna om människans värde och behov av gemenskap. Den formulerar frihetsidealen med ett innehåll som den moderna liberalismen saknar. Den kan möta nationalismens egoistiska ideologi med en vettig och hållbar hållning som inte stänger ute men ändå skapar ordning och reda. Den kan utmana socialismen på dess hemmaplan genom att lyfta en solidaritet baserat på männi­skans egenvärde och inte på dess kapacitet eller medvetande­grad.

Kristdemokratin har också svaret på de stora miljöfrågorna. Förvaltarskapstanken, grundad på idén att jorden och naturen eller kosmos inte ägs av männi­skan utan förvaltas i respekt för skaparen som en slags gåva från tidigare generationer och ett lån till efterkomande generationer, kan inte praktiseras utan hänsyn till miljön. Förvalta utan att förbruka!

Dessutom finns i kristdemokratin en idé om förlåtelse och försoning som samhället inte kan vara utan. I en tid av ensamhet, polarisering och hårdhet, inte bara i debatt utan också på gatan, finns ett behov av andra värden. Hårdare och strängare straff! Ja, men inte utan tron på förlåtelse, försoning och upprättelse. I kristdemokratins stora berättelse finns det alltid möjlighet till en andra chans.

Så när Kristdemokraterna uppmärksammas och granskas är det bra. Det bekräftar dess betydelse och dess nya politiska kraft i Sverige. Kanske kan Ebba Busch Thor bli statsminister eller socialminister tidigare än vid nästa val? Det vore bra för Sverige och det vore bra för Europa.

Men då måste partiet och dess ledning se upp så att man inte drabbas av hybris och klipper banden till sina rötter. Det gäller att lyssna på den oro som en del ledamöter uttryckte på rikstinget. Kristdemokraterna får absolut inte förlora sin identitet, tron på människovärdet som djupast sett bottnar i en tro att människan är skapad till Guds avbild. Människans egenvärde, hennes unika värde, allas lika värde och hennes eviga värde får aldrig kompromissas bort i politikens labyrinter. När det blåser uppvindar ska man istället gräva djupare i den källa som ger partiet liv.

Ulf Sundkvist, Umeå


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Stoppa övervinster på bostadsmarknaden
Coronapandemin tänjer på gränserna för människovärdet
Sånger som når både ut och in
Gäller "alla människors lika värde"?
Hela Sverige uppkopplat på Jesus!
Pingstens utmanande rötter
Går det att överleva krisen?
Jerusalem blir världens andliga nav
Be och kom med hopp för Sverige
Sprid och läs kristen litteratur!


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies