Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

När samhället blir vi

Ledare Publicerad: 2019-11-14 15:27

”Det var väldigt vad mycket klotter som finns här!” ”Och de här parkbänkarna som är trasiga har ingen reparerat på länge!” Påståenden kunde fortsätta att radas upp. ”Det är inte mitt problem, det får samhället ta hand om!”  Men kanske är vi på väg till insikten att vi alla är samhället. Att när något händer är det ett gemensamt ansvar att reagera. Så skedde i New York när polis och ordningsvakter grep in även mot småbrott. Så fort en skada inträffade på byggnader, växtlighet eller annan allmän egendom ledde det till handling med konsekvenser. Denna kursändring fick mycket påtagliga effekter. Brottsligheten sjönk markant.

I det gamla bondesamhället och i mindre städer och orter var det svårt att komma undan sitt ansvar efter skadegörelse och småbrott. Det fanns en stark social kontroll, på gott och ont.

I en stockholmsförort för några decennier sedan blev förödelsen stor och chocken mycket kraftig när en grupp ungdomar eldade upp ett antal tomkartonger, som ledde till att ett helt köpcenter brann ner. Ur askan av förödelsen växte ett starkt nytt samhällsansvar fram. Föreningar av alla slag krokade arm. Nattvandrare möttes på kvällar och samarbetade med närpolisen för att tillsammans hålla koll på var festerna och fylleriet höll på att spåra ur. Skolan samverkade med föreningslivet, kyrkorna och andra aktörer. Det blev svårt att smita från sitt ansvar för skadegörelse, drogförsörjning eller otillåten alkoholkonsumtion.

Vissa förorter till Örebro tillhör de ursprungligen 61 områden som polisen listade med speciell vaksamhet för att stävja brottslighet, i många fall grov sådan. En av förorterna, Vivalla, fick ett eget poliskontor och även socialtjänsten öppnade kontor här. Man lyckades vända en hotfull utveckling även om en hel del återstår. De som återkommande begick brott punktbevakades. De blev sedda och gripna om de hotade, skadade, sålde narkotika eller på andra sätt bidrog till en hotfull boendemiljö.

Nu rapporterar också det kommunala bostadsbolaget att när man renoverade bostäder, skapade mer av öppenhet, ljus, grönska men också många andra insatser för att bryta destruktiva miljöer, då sjönk brottsligheten påtagligt. Tidigare fanns 720 rapporterade brott och andra händelser i förorten. Efter upprustning av bostäder, utemiljö och annat har det inträffat sex brott och incidenter på 20 månader. Ett slitet miljonprogramsområde från 1960-talet blev ett modernt bostadskvarter av 2000-tals snitt.

Det är ett känt faktum att när ett bostadsområde blir ljust, öppet, rent och snyggt och man hela tiden vakar över utvecklingen så trivs människor bättre och hjälps åt att ta hand om sitt område. Det är den gamla tidens ”laganda” som återupptäckts.

Trygghet skapas inte vid sammanträdesbord med protokoll och handlingsplaner som hamnar i pärmar. Trygghet skapas när enskilda samhällsmedborgare tillsammans med folkvalda och myndighetspersoner får ögon som ser, öron som hör och händer som resolut griper in utan att dröja.

Hemmets Vän 14 november 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Fem stenar Equmeniakyrkan nu måste vända på
Sund prövning behövs
Klarar sjukvården hantera vaccination mot covid-19
Sanning är guld värd
Löfvens sommartal saknar nya förslag
Skakig framtid väntar USA
Skolstart i skuggan av coronapandemin
Det svenska högmodet spricker
Regeringen bör tillsätta en värdegrundskommission
Bidrag med motprestation


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies