Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Vi får inte vara aningslösa

Veckans kommentar Publicerad: 2019-11-14 15:23

Sverige är på många sätt ett fantastiskt land. Men också ett land som många gånger kan vara aningslöst. Som exemplet med de sex imamerna, som regeringen konstaterat utgör hot mot rikets säkerhet, men som samtidigt släpps fria eftersom de inte kan utvisas enligt svensk lag. Det är svårt att tro att något liknande hade hänt i något av våra grannländer. 

Ett annat exempel har uppmärksammats i dagarna. Det är Säpo som nu varnar för att statsbidrag går till våldsbejakande extremister. Det handlar i grunden om bidrag till ideella sektorn. Stat och kommun ger totalt årligen 14 miljarder kronor i anslag och bidrag. Men kontrollen av till vilka föreningar dessa bidrag går är låg.  

Johan Olsson, operativ chef på Säpo, konstaterar i en intervju i DN att ”Vi ser att skattepengar går till verksamhet som stödjer våldsbejakande extremism. Personer som förekommer i vårt arbete är aktiva i stiftelser, föreningar och bolag som får pengar av kommuner och myndigheter.” Enligt Säpo handlar det om ”ett relativt stort antal” föreningar, stiftelser och andra organisationer som har koppling till våldsbejakande extremism och som alltså mottar denna typ av medel.  

Det handlar enligt Säpo om både höger- och vänsterextrema. Men just nu är de största problemen i våldsbejakande islamistiska miljöer.

Det är illa nog att det finns växande grupperingar med dessa uppfattningar i Sverige. Att de även kan bedriva eller utveckla sin verksamhet via offentliga medel är förbluffande.

Säpo efterfrågar ett kunskapscenter för att bättre förstå och överblicka sfären av olika extremistiska organisationer. Det behöver givetvis genomföras omgående. Och tydliga möjligheter till återbetalning och straffansvar för den som tar emot medel på fel grund.

En förslösad skattekrona är stöld av folket, utbrast en finansminister på 1940-talet. Vad vi ser här är stöld i miljonklassen, utförd av mycket farliga organisationer. Det måste upphöra.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Inte dåligt att ibland må dåligt
Hur kunde det gå så långt?
Antisemitiska slagord vid Malmö-kravaller
Två betyg för icke godkänt löser inte skolans problem
Fredsavtal positiv nyhet – utom i Sverige
Poliser behöver polisskydd
Munskydd är en rimlig åtgärd
Brandbomb mot KD-politiker
Behövs det fler eller färre poliser?
200 000 inställda operationer på grund av covid-19?


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies