Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Nya hot mot kristna i Irak

Veckans nummer Publicerad: 2019-11-14 15:15

– Jag är mer pessimistisk än tidigare när det gäller de kristnas situation i Irak, säger Lars Adaktusson, tidigare EU-parlamentariker och utrikespolitisk talesperson för Kristdemokraterna, som tillsammans med riksdagsledamoten Christian Carlsson nyligen reste till Irak, inbjudna av intresseorganisationen European Syriac Union.

Nästan två år har gått sedan den irakiske premiärministern Haider al-Abadi den 9 december 2017 förklarade att IS hade besegrats. Återigen skakas Irak av oroligheter och i huvudstaden Bagdad demonstrerar unga för ekonomiska reformer och för jobb. Stödet för Adel Abdul Mahdi, som tog över som premiärminister i oktober förra året, blir samtidigt allt svagare. Men den oro som Lars Adaktusson beskriver rör mer än så. Han talar bland annat om en demografisk förändring på Nineveslätten, där shiamuslimer tar över tidigare kristna områden.

– Rädslan för IS har ersatts av rädslan för den shiamuslimska milisen Hashd al-Sha’abi som tar order direkt från Iran, fortsätter han drygt en vecka efter hemkomsten från sin femte resa på fem år till norra Irak och Nineveslätten. Situationen för assyrier/syrianer/kaldéer var en av hans hjärtefrågor under åren som kristdemokratisk EU-parlamentariker i Bryssel.

– Jag ville nu se möjligheten att återvända för alla dem som flydde undan den islamiska staten, hur det ser ut med återuppbyggnaden av alla de här områdena och vad vi kan göra från europeiskt håll och svenskt håll för att stödja en sådan utveckling, så att det blir möjligt att bevara den kristna kulturen och den kristna tron i de här områdena, säger Lars Adaktusson om varför han reste dit igen.

Shiamuslimsk majoritet

Tillsammans med riksdagsledamoten Christian Carlsson (KD) var han inbjuden till norra Irak av den europeiska intresseorganisationen European Syriac Union. Jag frågar hur dagens Irak skiljer sig från då han tidigare besökt landet.

– Det direkta hotet från IS är undanröjt och kalifatet är krossat militärt. Men det innebär inte att hoten mot de kristna grupperna – mot assyrier/syrianer/kaldéer – är borta. Tvärtom, skulle jag vilja säga. Hoten kvarstår utifrån det islamistiska perspektivet, där man ser kristna som otrogna och därmed icke önskvärda. Den typen av grupper som står för den synen finns kvar och de är väldigt starka, fortsätter han.

– Förhoppningarna var att när IS var besegrat och de IS-kontrollerade områdena var befriade skulle det finnas en ny situation och nya möjligheter för assyrier/syrianer/kaldéer. Men nu är det istället nya hot som tornar upp sig. Det är svårt att vara optimist, faktiskt.

Hur skulle du beskriva de hoten?

– Det är framförallt två delar av en bekymmersam utveckling som man kan se. Ett hot är att det pågår en demografisk förändring i de områden där det har bott kristna, exempelvis på Nineveslätten, som inte har återvänt. Där flyttar det nu in andra grupper – främst från den shiamuslimska minoriteten shabak. Det innebär att befolkningssammansättningen förändras. De områden som varit kristna i generationer får nu en annan befolkningssammansättning med shiamuslimsk majoritet.

Läs mer i Hemmets Vän nr 46 – 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

"Riggat val kan slå tillbaka mot Putin"
Polisen självkritisk om våldsutsatta kvinnor
"Mänskligt liv verkar ha blivit värdelöst i Nigeria"
”Kul att visa att även kvinnor kan”
Ska påminna om Gud på Gotland
Varannan elev behöver extra hjälp – ”ett svek”
Hoppet bleknar för bortförda barn
”Se barn med NPF-diagnoser som en tillgång i församlingen”
En vägledning för att möta ungas behov
”Välj mer specifika termer än religion”


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies