Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Bomberna kan motas med bön

Veckans kommentar Publicerad: 2019-11-07 11:53

I veckan stod det klart att Sverige nu är det land som har den snabbaste ökningen av sprängdåd i världen. Under helgen som gick skedde tre sprängningar: En detonation i centrala Malmö och vid ett flerfamiljshus i Växjö. I Landvetter flög en bil bokstavligen i luften och tryckvågen kunde kännas flera kilometer bort. Det blev inget kvar av bilen. Tillsammans med de två tidigare sprängningarna i Helsingborg ger det fem explosioner på en vecka.

För två veckor sedan exploderade tre misstänkta bomber inom loppet av två timmar i Stockholmsområdet. Det smällde i Gamla stan, i Geneta och i Vaxholm. I Södertäljestadsdelen Geneta vaknade människor till ännu ett attentat mot den syrisk-ortodoxa kyrkans lokaler, en församling som redan bombats två gånger tidigare sedan förra året.

Det är svårt att hitta en liknande situation någon annan stans, så beskriver experter det som nu sker. Vi har kommit över 100 sprängningar i år och det är fler än dubbelt så många som förra året vid samma tid, enligt uppgift i Dagens Nyheter. Det saknar motstycke i svensk historia. Ännu har ingen dött i en sprängning, men Ylva Ehrlin, analytiker på Polisens nationella bombskydd, sa i P1 morgon i måndags att ”vi får gå tillbaka till terror­organisationen ETA:s mest aktiva tid i Spanien på 70-talet för att hitta något liknande”. I TV4 hör jag om malmöfamiljer som möblerar om i sina hem och flyttar barnens rum till delar av huset som inte vetter mot gatan – ifall det smäller i deras kvarter.

Visst rapporteras det om sprängningarna, men de skapar inte längre några stora rubriker. I SVT:s Aktuellt-sändning samma kväll rapporterades inte stockholmsdåden alls. Istället låg fokus på censur av kvinnokroppar i sociala medier. Bara de som tittade på de lokala Stockholmsnyheterna fick information om bomberna.

Den här avtrubbningen är farlig. Det är som att sprängningarna tappat sin kraft och ingen tar längre notis om dem.  Det är vardagsmat i nyhetsflödet som på sin höjd nämns i förbifarten.

Jag tror att vi på nytt måste drabbas av utvecklingen och känna nöd för läget i landet. Detta är inte det land vi vill lämna efter oss till kommande generationer. Låt oss be att de kriminella som tillverkar och distribuerar bomberna kommer på bättre tankar. Och låt oss be att de som drabbats av explosionerna får vila och skydd för sina tankar.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Utan pensionärer stannar kyrkan
Stenarna som ropar i P3
Bevara gamla vanor - hjälp kroppen minnas
Expressens gudsbild problematisk
Bed till Gud att vi klarar det
Rädda kristna ekosystemet!
Välj tacksamheten
Trygghet i coronatid
Det kommer gå bra – för vi litar på varandra
Känn förtröstan!


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies