Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Jag vill vara en bro mellan det judiska och det kristna"

Veckans nummer Publicerad: 2019-11-07 11:43

– Tack, gode Gud, att vi nu lever i en tid då människor är mer medvetna om Jesu judiskhet, om den judiska kontexten i hans tjänst och att Nya testamentets författare var judar, säger Richard Harvey, Londonbaserad teolog och författare till flera böcker omkring relationerna mellan judendom och kristendom och en välkänd profil inom den internationella messiansk-judiska rörelsen.

När vi möts i samband med en ekumenisk konferens i den katolska Heliga Trefaldighets kyrka i Jakobsberg utanför Stockholm börjar Richard Harvey tala om den poddcast han vill starta för messianska judar, Jew in the Pew (Juden i kyrkbänken).

Bloggar och podcasts

– Jag är fortfarande akademiker, även om många unga inte läser böcker idag. Så hur kommunicerar vi? Jo, genom bloggar och podcasts. Och det händer varje dag något nytt inom den mes-sianska rörelsen. Messianska ju-dar som går till messianska synagogor är väldigt få till antalet. De flesta av mina vänner som är messianska judar och tror på Jesus går till vanliga kyrkor, protestantiska eller katolska. De behöver något sådant, fortsätter han.

Richard Harvey har bland annat skrivit boken Mapping Messianic Jewish Theology (2009) där han beskriver den stora variation som finns av messiansk teologi. Vi börjar tala om frikyrkokristna som går från frikyrkan till den messianska rörelsen och vad han egentligen tycker om det.

– Jag ser min uppgift som att vara en talesperson för messianska judar, men jag har också min egen starka åsikt. Den generella bilden bland messianska judar är att vi inte vill uppmuntra hedniska kristna att konvertera till messiansk judendom eller överhuvudtaget judendom. Det finns ingen anledning till det. Det enda vi behöver veta är vem som är Messias, säger Richard Harvey.

– Ungefär en halv procent av världens cirka 14 miljoner judar är det utifrån konvertering. Det finns noggranna undersökningar kring detta både i Israel och i USA. Vi vet att det är så många judar som valt att bli det, som inte är födda som judar men som konverterat efter år av undervisning av rabbiner för att lära sig hålla mitzvot, de judiska budorden.

Läs mer i Hemmets Vän nr 45 – 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

"Vården geografiskt lotteri"
Angrepp och taktik i riksrätt mot Trump
"Jag vill väcka dem som tappat tron på kyrkan"
"Roligt att umgås med Gud"
"Väckelsen i vår tid har redan börjat"
"Spännande tid väntar"
Europeiska länder vill rädda kärnenergiavtal
Extra pengar till kommuner?
Idag förföljs var åttonde kristen
Skeppsbrott i fokus för årets bönevecka


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies