Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Samvetsfrågor om mobiltelefonen

Ledare Publicerad: 2019-10-31 14:29

Kalla vindar tillåts blåsa i världen när det grymma inbördeskriget i Kongo och jakten på mineraler till elektronikindustrin fortsätter. Vårt behov av mobiltelefoner godkänner att kvinnor och flickor brutalt våldtas och fördrivs från sina hem och byar när eftertraktade mineraler till mobiltelefoner och elbilar utvinns utan kontroll.  

Den djärve fredspristagaren Denis Mukwege, Demokratiska republiken Kongo, satte under sitt Sverigebesök förra veckan ett smärtsamt finger på denna handel. Vilka frågor ställer konsumenter till mobiltelefontillverkare om det är ”rena” mineraler som används i våra elektronikprodukter?

Kongo är ett rikt land när det gäller dyrbara mineraler som kobolt, guld med mera. Skrupelfria krigsherrar, gerillagrupper och banditgäng härjar så att dessa värdefulla mineraler inte kan utvinnas på ett säkert och människovärdigt sätt. När dessutom krigsherrar tillåter soldater att våldta kvinnor och barn och trasa sönder deras kroppar, då förstörs också familjer och byars utvecklingsmöjligheter. Skamkänslan som faller över våldtagna kvinnor och barn blir till en varböld i landet, och denna groteska, kriminella verksamhet kan fortsätta därför att världens konsumenter inte sätter press på mobilföretag och elektroniktillverkare att dokumentera hur dessa mineraler utvunnits.

Svensk pingstmission har idag imponerande samverkan i Demokratiska Republiken Kongo. Panzisjukhuset i östra Kongo har byggts upp av Smyrnakyrkan i Göteborg och understöds bland annat av svensk pingstmission, Läkarmissionen och Rotary. Där har fredspristagaren och hans sjukvårdskollegor sedan 1999 tagit emot och opererat över 55 000 våldtagna kvinnor och barn, till och med bebisar från sex månaders ålder.

Denis Mukwege ägnar i år 75 procent av sin tid utanför Panzi­sjukhuset för att på olika sätt väcka opinion kring hur våldtäkterna lamslår landet och hur denna rovdrift på rikedomar och människoliv kan förhindras.

Likt fredspristagaren Martin Luther King, som 1964 fick Nobels fredspris, blir den kongolesiske läkaren Denis Mukwege en ny skarp samvetsröst idag. Vi kan inte peka finger mot ett visst land längre. Nu pekar hela handens fingrar mot nästan alla oss som handlar och använder ”smutsiga” mobiltelefoner och annan elektronik. Mineralerna ger stora rikedomar, som dock i liten utsträckning tillfaller landet där rikedomarna utvunnits.

Denis Mukwege pekade på hur konsumenter började protestera mot grymt barnarbete i Asien som gav västvärlden billiga kläder. Nu behöver vi konsumenter världen över protestera mot smutsig hantering av mineraler från Kongo, som sitter i all den elektronik vi gärna använder.

Hemmets Vän 31 oktober 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Fem stenar Equmeniakyrkan nu måste vända på
Sund prövning behövs
Klarar sjukvården hantera vaccination mot covid-19
Sanning är guld värd
Löfvens sommartal saknar nya förslag
Skakig framtid väntar USA
Skolstart i skuggan av coronapandemin
Det svenska högmodet spricker
Regeringen bör tillsätta en värdegrundskommission
Bidrag med motprestation


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies