Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Det grova våldet hotar samhället

Veckans kommentar Publicerad: 2019-10-31 14:20

För någon månad sedan skrev Wilhelm Agrell, professor i konflikt- och fredsforskning vid Lunds universitet, en artikel om samhällets våldsmonopol. Den handlade om själva kännetecknet för en suverän stat. Det är att polis och rättsväsendet skapar ordning och trygghet genom våldsmonopolet, det vill säga rätten och möjligheten att använda våld för ordningens skull.

Agrell beskriver hur denna rätt nu gröpts ur, bit för bit, i Sverige. Professorn är inte känd för att vara hårdför eller för att ropa efter tuffare tag i onödan. Så när han skriver om denna allvarliga utveckling blir budskapet desto tydligare.  

Polisen har helt enkelt inte monopol på att använda våld längre. Våldsmonopolet har upphört. Kriminella grupper, nätverk och gäng använder våld för att säkra sin egen makt och för att konkurrera med varandra. Det drabbar de kriminella. Det drabbar deras närstående. Och det drabbar också deras omgivning, grannar, butiksägare och människor som råkar röra sig i närheten av skjutningar.

Den tunga kriminaliteten gör Sverige till ett mindre tryggt land.

Att Danmark inför gränskontroller mot Sverige för att förhindra att organiserad brottslighet från Sverige tar sig in i Danmark är ett tråkigt men tydligt bevis på just detta.

Att vanliga medborgare blir otrygga och rädda för att lämna bostaden på kvällar och nätter innebär att vår rörelse­frihet begränsas.  

Om vanliga medborgare inte upplever att polisen kan skapa trygghet eller lagföra brottslingar i tillräcklig utsträckning, hotas på sikt rättssystemets trovärdighet.

Redan idag anställer kommuner väktare när polisen inte räcker till. Nästa steg är att medborgare går samman och anställer väktare i bostadsområden eller kvarter.

Denna form av moderna medborgargarden vore en beklaglig utveckling. Men i grunden handlar det om trygghet, ett grundläggande mänskligt behov.

Vi måste lösa detta problem. Sverige är ett rikt och modernt land. Den organiserade brottsligheten måste knäckas. Och tryggheten måste återskapas.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Ungdomsrånen - en kris för samhällsmoralen
En alltmer instabil regering
Starkt vittnesbörd om evangeliets kraft
Vad kan regeringen lära av religiösa friskolor?
Det starka samhället
Nu vänder det
Svenska skolpolitiker - lär av Finland
Vet Akademibokhandeln varför vi firar jul?
När Löfven intervjuas ökar stödet för Åkesson
Vi får inte vara aningslösa


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies