Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Våga möt den psykiska ohälsan"

Veckans nummer Publicerad: 2019-10-31 14:12

Vad är församlingens roll i ett Sverige där psykisk ohälsa av olika slag är det vanligaste hälsoproblemet? Christine Viklund, verksamhetsansvarig för Pingst Omsorg, menar att även om kyrkorna till stor del möter samma utmaningar som resten av samhället finns här något som kan utgöra en skillnad – hoppet i Jesus.

Under hösten har Pingst Ffs presenterat ett nytt material omkring psykisk ohälsa: ”Det finns hopp för psykisk hälsa.” Bakom materialet står Pingst Omsorg, LP Grow och Pingst Ung.

– Den psykiska ohälsan ökar lavinartat överallt och även i våra församlingar. Det gäller inte bara våra unga och inte heller bara äldre som lever i ensamhet. Det gäller alla männi-skor, det kan drabba oss när som helst. Man önskar att kyrkan på något sätt skulle vara en fristad, men det är den inte, säger Christine Viklund, Pingst Omsorg.Ett hopp i Jesus

– Däremot finns det i församlingarna ett hopp i Jesus som skulle kunna vara en anledning till att det såg bättre ut. Men då måste vi först häva tabuerna, vi måste först välta undan lite stenar och hinder så att vi kan ta oss fram till att vi faktiskt vågar möta den psykiska ohälsan i församlingen.

Christine Viklund berättar att materialet kom till som ett svar på det nödrop kring psykisk ohälsa som de fick från kristna församlingar och verksamheter över hela landet.

– Vi ville på något sätt göra ett material som pekade på hoppet i Jesus, som ju är det fantastiska, eviga, enorma och slutgiltiga hoppet också, men som även pekade på hoppet i den kristna gemenskapen och församlingens roll som en faktor för en bättre psykisk hälsa.

– Som vi ser det finns inget motsatsförhållande till primärvården eller psykiatrin. Vi tror att i den riktning som utvecklingen går behöver både civilsamhälle och primärvård, både professionen och församlingarna, samverka för att hjälpa människor i utsatthet, socialt och på olika sätt, fortsätter Christine Viklund.

Läs mer i Hemmets Vän nr 44 – 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Invasion av gräshoppor kan förvärras alltmer
Misshandlade kan dö i förtid
"Hitta balansen mellan socialt liv och stillhet"
Tusen timmar i bön
"Helande och hopp vidareutvecklas"
Barn blir offer i terrorbekämpning
"Stoppa misstänktas stöd"
Vad säger Bibeln om skilsmässor?
"Vi vill hjälpa judar till Israel"
"Jag tackar Gud för Elvis som drar folk till kyrkan"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies