Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Det kristna klimathoppet

Ledare Publicerad: 2019-10-24 14:16

Greta Thunberg berör. Hon provocerar och rör om, inte bara i sin egen generation, hon påverkar också det globala politiska etablissemanget. Hon är som en modern version av de bibliska profeterna. Hon går in och ut i maktens boningar till synes oberörd. Med en resning utöver det vanliga tränger hennes röst igenom bruset av åsikter. Miljoner, mestadels unga, ser i henne ett hopp om förändring men också ett hot mot sin egen framtid. Ångesten som växer fram inför klimatförändringarna börjar bli kvävande.

Här gäller det att vara vaken, att pröva och värdera den faktabaserade information som Greta Thunberg delar lika noga som om den kom från vilken miljöorganisation eller politisk organisation som helst. Har vi anledning att oroa oss? Är läget så illa som Greta Thunberg påstår? Hon grundar sig på forskning, och den går ju att genomlysa. Vidare blir frågan om hopp viktig. Finns det, i sammanhanget, existentiella frågor och religiösa svar som kan hjälpa oss på vägen framåt mot en lösning och ett förhållningssätt som kan beskrivas som kristet?

Greta Thunberg hänvisar bland annat till miljövetarprofessorn Johan Rockström i sin argumentation. Johan Rockström är en av Sveriges främsta miljöforskare. Vad har han sagt tidigare, som gjort att Greta Thunberg blivit så orolig? I en intervju i Göteborgsposten den 10 oktober säger Rockström nämligen att det ”finns ingen anledning för individer att ha klimatångest” och ”det finns lösningar och att vi kan lösa problemen på demokratisk väg”.

Risken med den känslostarka argumentation som Greta Thunberg använder är att den kan leda till extrema beslut, som inte bara drabbar glesbygd i Sverige utan också fattiga och underutvecklade länder. Den kan dessutom bidra till psykisk och existentiell ohälsa, särskilt bland unga. Risken är också att den blir en grogrund för anti­demokratiska handlingar, som är direkt skadliga för samhället och inte alls leder till nödvändig förändring.

Det är naturligtvis inte lätt att kritisera en ung människa, men det håller inte att som nu oreflekterat köpa hela argumentationen utan att pröva dess källor. Självklart måste vi både i nord och syd, i välbärgade länder med hög levnadsstandard och i utvecklingsländer ändra vårt sätt att leva. Vi kan inte som nu förbruka jordens resurser. Vi måste inse att vi är förvaltare av dem och bruka dem så att det finns mer att förvalta för kommande generationer. Men förvaltarskap är inte att sluta bruka jorden, det är att bruka den med respekt för Skaparen.

Till detta behövs också en tro både på att vi genom nya tekniker kan finna nya klimatsmarta lösningar men också en tro på Skaparens omsorg om sin skapelse. Här kan kyrkan med sin tro på Guds återkomst betyda mycket för att hoppet inte skall gå förlorat.

Hemmets Vän 24 oktober 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Fem stenar Equmeniakyrkan nu måste vända på
Sund prövning behövs
Klarar sjukvården hantera vaccination mot covid-19
Sanning är guld värd
Löfvens sommartal saknar nya förslag
Skakig framtid väntar USA
Skolstart i skuggan av coronapandemin
Det svenska högmodet spricker
Regeringen bör tillsätta en värdegrundskommission
Bidrag med motprestation


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies