Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Tusk rekommenderar ett senarelagt brexit

Veckans nummer Publicerad: 2019-10-24 14:08

Boris Johnson får ge sig om sitt EU-utträde redan den 31 oktober. Nu pausas brexitprocessen i parlamentet sedan underhuset sagt nej till premiärministerns snabba tidsplan.

Med 322 mot 308 röstade underhusets ledamöter i London nej till den rekordfart som Johnson och hans regering ville sätta på brexitbehandlingen.

Tanken var att snabbehandla all lagstiftning under två intensiva dagar i underhuset för att möjliggöra ett EU-utträde redan på torsdag i nästa vecka, den 31 oktober. Men så blir det inte. Och nu pausas i stället processen.

– Det här huset har återigen röstat för en försening. Nu måste EU ta beslut om hur det ska gå vidare. Jag kommer att tala med EU:s medlemsländer om vad de tänker göra. Tills dess pausar vi den här lagstiftningen, säger Johnson i underhuset.

Oppositionen föreslår i sin tur samarbete för att komma vidare.

– Arbeta med oss för att enas om en resonabel tidtabell. Det vore det förnuftiga sättet att gå vidare, säger Labour-ledaren Jeremy Corbyn.

Tusk rekommenderar

Johnsons pausande gör fortsättningen osäker. Johnson vill fortfarande driva på för ett utträde till nästa vecka och lovar att öka takten i förberedandet av ett avtalslöst utträde.

Å andra sidan har Storbritannien formellt redan bett EU om förlängd förhandlingstid. Bollen ligger därmed hos EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk som lär ta kontakt med statsminister Stefan Löfven (S) och övriga stats- och regeringschefer för att bestämma nästa steg.

Tusk skriver i en kommentar sent på tisdagen att han rekommenderar EU-ledarna att gå med på en senareläggning av det brittiska utträdet ur EU.

”Jag kommer att föreslå att detta sker skriftligen”, skriver han på Twitter, vilket innebär att EU:s ledare inte skulle behöva samlas till ett extrainkallat möte.

Läs mer i Hemmets Vän nr 43 – 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Tyskt stöd för Merkels u-sväng om coronahjälp
"Sänkta krav kan bli dyrt"
Kyrkorna i Göteborg firar sin 400-åriga stad
"Vi vill berätta om Jesus"
"En sång rakt in i vår tid"
Miljardbud mot krisen från Merkel och Macron
Nya miljarder till kommuner
Kristna församlingar hittar nya vägar att nå ut
"Plötsligt kunde jag albanska"
"Vi ska satsa på coronaforskning"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies