Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Många tysta andliga ledare

Debatt Publicerad: 2019-10-10 14:13

Sverige är världens mest sekulariserade land. I världsligan av kristen tro spelar Sverige i division 7. Där ligger man längst ner och det finns ingen division under. Församlingar läggs ner. Svenska kyrkan backar – eller rasar. Traditionella kristna värden åsidosätts eller nonchaleras i skola, lagstiftning och den allmänna kulturen. Få bryr sig om vad vi tycker, och för att åtminstone inte bli hackad på så praktiseras en ”reträtteologi”, där man backar från tidigare ståndpunkter för att kanske bli omtyckt.

Det som slår en är att så många av våra goda andliga ledare åser detta och är så tysta. När de är i tjänst uttalar de sig plikttroget i intervjuer, men så fort som de blir pensionärer tenderar de att bli helt tysta. Uttalar man sig så gör man det kring ofarliga frågor som stöd till gayrörelsen, fred, miljö och klimat.

Vad beror det på? Ett skäl kan vara personligt. Dessa andliga ledare fick i tjänsten så många törnar och mothugg, att man inte vill in i den hetluften igen. Därför ligger man lågt – och  tyst. Andra skäl för tystnaden kan vara sjukdom eller personliga motgångar i privatlivet. Detta kan dock inte gälla alla före detta biskopar, missionsföreståndare och missionsledare. Kan det helt enkelt vara rädsla som ligger bakom tystnaden? En debattör skrev för några år sen: ”Sanningen är att Svenska kyrkan håller på att tappa greppet och är rädd. Rädd för att inte accepteras av det politiska etablissemanget och därmed tappa en maktplattform, rädd för att inte ses som ’modern’ i de frågor som för tillfället är på tapeten i massmedia och som saluförs i diverse kommersiella evenemang, samt rädd för de okända och obehagliga uppoffringar som alla modiga, rättrådiga profeter kan utsättas för när den verkliga sanningen uttalas.”  

Martin Luther King – en orädd man – har formulerat det så här:

Fegheten ställer frågan, är det säkert och tryggt?

Opportunismen ställer frågan, är det säkert och tryggt?

Fåfängan ställer frågan, är det populärt?

Men samvetet ställer frågan, är det rätt?

Ja, fortsatte Martin Luther King: ”det kommer en tid då vi måste inta en position som varken är säker eller trygg, och inte heller politiskt korrekt eller populär, men man måste inta den därför att det är rätt.” 

Det skulle vara en glädje att se pensionerade biskopar, missionsföreståndare och missionsledare lämna ”tystnadens teologi” och ge sig ut på det öppna fältet. De har så mycken andlig och medmänsklig erfarenhet att dela med sig av. Vi  vanliga så  många divisioner under skulle behöva ta rygg bakom deras mod och deras röster.

Samma dag som jag skriver detta gladde mig ett mail från en ledamot i det pågående kyrko­mötet, som berättade att ärkebiskopen i sin hälsning till kyrkomötet sagt att nu var det tid att kliva upp ur dikena och stå upp för den kristna tron med fokus på Jesus Kristus. Kanske helanden av tysta tungor kommer att ske nu. Må så ske!

Carl-Erik Sahlberg


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Tysthetskulturen Lars
2019-10-22 12:32
Hej
Mycket bra artikel man undrar om stenarna ska ropa istället för kristna
Det är ett stort ansvar att tala Guds sanningar och inte ligga i skyttegravarna och acceptera allt och inte sälja sin förstfödslorätt för en linssoppa


Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Höj straffen för grova våldsbrott
Stor skillnad på fanatiska och hängivna personer
Den judiska Jesus-rörelsen utmanar kristenheten
Det kan bli svårt att försvara demokrati
Nationella Hjälplinjen kan vara skillnaden mellan liv och död
Bra för hälsan att gå i kyrkan
Olycksfall eller dold indoktrinering?
Ge svenskt jordbruk bättre villkor
Barnet i krubban - mannen på korset
Skäl för svensk alkoholpolitilk


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies