Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Ett beslut för "runda arkivet"

Ledare Publicerad: 2019-10-10 14:02

Centerpartistämmans beslut att arbeta för ett förbud av religiös omskärelse av pojkar, som drabbar judar och muslimer i Sverige, vittnar om en skrämmande historielöshet. Den judiska kulturen har tillämpat omskärelse av nyfödda pojkar i drygt 4 000 år, men det verkar inte centerpartister känna till eller vilja bry sig om. Judiska företrädare menar att detta kan omöjliggöra för judar att leva i Sverige! Johan Hakelius, kolumnist i Expressen, skriver att ”Det var ingen fanatisk tokskalle som fick tag i rodret. Det var den nya centerliberalismens spjutspets, ungdomsförbundet, som drev på och fick med sig en majoritet”.

Omskärelse av nyfödda pojkar är långt ifrån samma sak som den fasansfulla kvinnliga omskärelse, som förekommer bland annat i vissa afrikanska kulturer. Ett ingrepp som ofta får förödande konsekvenser för dessa kvinnor senare i livet. Den somaliska fotomodellen Waris Dirie har i två av sina böcker ”En blomma i Afrikas öken” och ”Ökenblomman återvänder” gjort denna vidriga könsstympning väl känd.

Om det skulle finnas någon som helst koppling hos centerpartister mellan omskärelse av judiska och muslimska pojkar och kvinnlig könsstympning, så vittnar det bara om en ofattbar kunskapsbrist.

Men Centerpartiets partistämmas beslut kan, om partiet framhärdar i detta, få oerhörda konsekvenser för respekt av oliktänkande, men också kulturell och religiös förståelse. Hur kan ett parti som vill uppfatta sig som liberalt fatta ett sådant beslut?

Ska frågan om förbud att omskära nyfödda pojkar, såsom judar och muslimer, bli ytterligare en punkt i Januariöverenskommelsens 73-punkters program? Motiven bakom besluten ter sig mycket grumliga.

Redan innan Skolverket lade fram förslaget om en ändrad läroplan, där man föreslog att undervisning om antiken i skolan tas bort, så inser vi på vilket farligt gungfly av historielöshet vi befinner oss när ett politiskt beslut är så illa genomtänkt som centerstämmans. Eller är det mycket medvetet?

Den judiske rabbinen och folklivsforskaren Dan Korn skriver i Expressen att man i detta beslut kan spåra rötter tillbaka till bondeförbundets rasbiologi­ska 1930-talstankar. I dåvarande bonde­förbundets grundprogram, fastställt 1933, skrev man: ”Som en nationell uppgift framstår den svenska folkstammens bevarande mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement samt motverkande av invandring till Sverige av icke önskvärda främlingar.”

Centerbeslutet spelar främlingsfientliga högerkrafter helt i händerna och blir ytterligare en illustration till att vi bara fem år efter den borgerliga regeringens ”öppna hjärtan” kan vara på väg utför ett mycket sluttande plan.

Även om Centerpartiledaren Annie Lööf och andra centerpartister beklagar beslutet finns all anledning att reagera skarpt och vara vaksam inför vilka andra beslut som kan dyka upp i kölvattnet av detta beslut. Det kan mycket väl öppna dörren för att göra antisemitismen rumsren i Sverige. Man kan bara undra vad koalitionspartikamraten Göran Persson tänker cirka två decennier efter att han drev på utgivningen av boken ”Om detta må vi berätta”. Må Centerpartiets beslut aldrig se praktikens ljus, inte ens bli en hyllvärmare, utan förpassas till det runda arkivet över schablonmässigt ogenomtänkta beslut.

Hemmets Vän 10 oktober 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Skydda barn mot våld
Släpp tunnelseendet
Oikos kan öppna för närliggande kristna värden
Rån mot barn ökade 2019
Frieds allvarliga varning
2020 blir året då kristna nagelfars - lått oss i alla fall hoppas på det
Gott Nytt År!
En vit jul för barnens skull
En svart Nobeldag 2019
Medborgarskapet devalveras i värde


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies