Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Kyrkan och politiken

Ledare Publicerad: 2019-10-03 13:01

Kyrkan får gärna vara kyrka, men den ska inte lägga sig i politiken, anser SD:s partiledare Jimmie Åkesson och partiets talesperson i trossamfundsfrågor Aron Emilsson. Visserligen skriver de att det är ”hedrande och beundransvärt när kyrkan vill bidra i samhällsdebatten”, men de skriver samtidigt att det är ”problematiskt” när kyrkan går utanför sin ”teologiska roll och ägnar sig åt opinionsdrivande politik”. Vad menar man egentligen? Bra om kyrkan deltar men inte bra om man säger något som SD eller majoriteten av politiken inte håller med om? Det är svårt att tolka debattartikeln av Åkesson och Emilsson på annat sätt än att man vill att kyrkan ska stödja den egna politiken, annars ska hon hålla sig i kyrkan eller bara syssla med inomkyrkliga frågor (Aftonbladet 29/9).

Bakgrunden till deras debattartikel är ett brev från Sveriges Kristna Råd, SKR, riktat till samtliga partiledare. I brevet skriver samfundsledare från alla samfund om sin oro över samhällsutvecklingen. Brevet som både teologiskt och politiskt andas klassisk kristen tro verkar få mest stöd från vänster. Så har det inte alltid varit. Kyrkan är till sin natur långsam och delvis konservativ vilket knappast är vänster.

Det finns dock en helt annan fråga än risken att kyrkan i allmänhet och Svenska kyrkan i synnerhet blir politiserad och förlorar sig i allmänpolitiska frågor, på bekostnad av frågor som rör hjärtat och människans relation till Gud. Det är risken att politiken går över sin gräns genom att utöva politisk styrning av kyrkan.  Så har ju skett ganska nyligen, exempelvis i omdefinitionen av äktenskapet. Här kan man fråga sig om inte Åkesson och Emilsson skjuter sig själva i foten genom att på detta sätt göra sig skyldiga till samma sak, en slags politisk opinionsdrivande teologi. Det skulle i så fall vara betydligt allvarligare än en teologiskt driven politik, då det på sikt kan hota religions- och yttrandefriheten. Kyrkan som profetröst är viktig och måste respekteras både av religiösa skäl, men också av demokratiska skäl.

I själva sakfrågan är problemet primärt inte att det kommer för många flyktingar, utan bristen på integrationsvision och verklighet. Sverige behöver inte färre och äldre invånare, Sverige behöver fler och yngre medborgare för att klara framtidens utmaningar. Men om dessa ska komma från andra länder måste integrationen fungera bättre. Tänk om SD, och även andra partier, istället för att kritisera kyrkan för dess politiska uppfattning i flyktingfrågor skulle ägna sig åt att komma med förslag som förbättrar och utvecklar integrationen. Det ser vi fram emot.

Hemmets Vän 3 oktober 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Det svenska högmodet spricker
Regeringen bör tillsätta en värdegrundskommission
Bidrag med motprestation
Sverige måste protestera – Hagia Sofia blir åter moské
Israel ständig stötesten
Vikande förtroende för Löfven och regeringen
Rött blod i oss alla
EU återöppnar gränser – men Sverige får vänta
Pisa-proven blottlägger skolans reformbehov
Kännbara konsekvenser för unga generationen


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies