Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

De gör skillnad för världens barn

Veckans nummer Publicerad: 2019-10-03 12:49

Det skulle kunna beskrivas som ett äventyr för livet – Elina, 13, och Elicia, 10, reste i våras med PMU till den avlägsna bergsbyn Mangri i Nepal för att se hur pengar från Världens barn-insamlingen kommer till nytta i Mugudistriktet i Himalaya. I morgon fredag berättar de om sin resa i den direktsända tv-galan för Världens barn.

Elina och Elicia bor med sina föräldrar Daniel och Angelica Samuelsson på Öckerö på Västkusten. När vi möter familjen på bokmässan i Göteborg berättar trettonåriga Elina hur allt började när hon som femåring ville börja samla in pengar till Världens barn.

– Jag såg några som skramlade med bössor och det ville jag också göra, jag tyckte att det verkade kul. Jag frågade mina föräldrar, men de tyckte att jag var för liten, jag måste vänta ett år. När jag året efter fick veta att det var dags för Världens barn-insamling gick jag återigen till mina föräldrar ,och då fick jag börja knacka dörr. I början var mamma med när vi gick i vårt område. Men redan första året började jag gå egna rundor nära vårt hus, säger Elina och talar om hur hon snart drog med kompisar i dörrknackandet och efter något år även sin syster Elicia, 10 år.

– Sammanlagt var det jag och Elina och 25 kompisar, berättar Elicia.

Brunnsborrning

– Redan första året tyckte mina föräldrar att det var bra om jag visste vad pengarna skulle gå till. Jag gick in på Världens barns hemsida och tittade igenom listan med projekt. Längst ner stod det att det behövdes 93 000 för att borra en brunn i Afrika som kan förse en hel by med rent vatten. Och jag sade: ”Det där är det! Så mycket ska jag få in!”, fortsätter Elina.

Under de sju år som gått har de tillsammans lyckats få ihop hela 104 000 kronor tack vare en imponerande målmedvetenhet.

– Pengarna går inte att öronmärka, så vi kan inte säga att de har gått till exakt den där byn i Mali som vi talade om. Sedan har vi samlat in mer, men det har vi inte hunnit sammanfatta för det kommer också in via mobil på swish och sådant, lägger Elina till.

När SVT ville göra reportage om Elina och Elicias insamling inför tv-galan fick familjen Samuelsson följa med PMU och samarbetspartnern UMN, United Missions of Nepal, till byn Mangri i nordvästra Nepal, långt upp i Himalayas bergskedjor i Mugudistriktet.

Mugudistriktet är en av Nepals mest isolerade och outvecklade regioner med fattiga, marginaliserade minoriteter. Här arbetar PMU tillsammans med UMN i 17 skolor i 16 bergsbyar för att barnen ska få hälsoundersökningar i den statliga skolan, att skolmiljön ska vara hälsosam och barnanpassad och att det ska finnas skolmateriel och på barnens eget modersmål.

– Vi ville dels lyfta något av de projekt som stöds genom Världens barn men också ta med just de här tjejerna ut för att de skulle få se hur det ser ut på plats. Och vi fastnade just för Nepal. Vi har arbetat där ett tag och det är ett bra projekt för att visa både på hälsa och utbildning, berättar Johanna Litsgård Lebourne och Annelie Edsmyr, från PMU, när vi talas vid på telefon. De följde med familjen Samuelsson på den strapatsrika resan tillsammans med en representant för UMN.

Läs mer i Hemmets Vän nr 40 – 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

"Riggat val kan slå tillbaka mot Putin"
Polisen självkritisk om våldsutsatta kvinnor
"Mänskligt liv verkar ha blivit värdelöst i Nigeria"
”Kul att visa att även kvinnor kan”
Ska påminna om Gud på Gotland
Varannan elev behöver extra hjälp – ”ett svek”
Hoppet bleknar för bortförda barn
”Se barn med NPF-diagnoser som en tillgång i församlingen”
En vägledning för att möta ungas behov
”Välj mer specifika termer än religion”


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies