Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Locka inte med alkohol till idrottsevenemang

Debatt Publicerad: 2019-09-25 11:21

Publiken sviker idrottsevenemangen, framförallt i de högre serierna, och nu ska de lockas tillbaka med alkohol! Det vill i alla fall klubbarna i svenska handbollsligan. Sportredaktionen på Sveriges Radio har gjort en enkät bland dessa som visar att få har alkoholtillstånd, trots att fler vill ha möjlighet att servera alkohol.  

Alkoholnormen är stark och det finns en stor tilltro på att bara det serveras så kommer publiken. Men hur blir det då för de familjer med barn som kommer till matcherna? Även om barnens föräldrar avstår från att dricka, så kommer det att finnas andra som gör det. Att alkohol också är drivande när det gäller att skapa konflikter, bråk och våld är väl känt.

I ett inslag i programmet ”Studio ett” i Sveriges Radio fick radiosportens reporter Malin Rimfors frågan varför granskningen gjorts. Rimfors beskrev att frågan har ”rasat i flera månaders tid, framförallt i Ystad där man har kämpat för det här”. I enkäten framgår enligt inslaget att de flesta klubbarna vill ha utökade möjligheter att servera alkohol till allmänheten. Idag får många ”nöja sig”, som det beskrevs, att ha en VIP-servering i en liten sluten del av arenan.

Handbollsklubbarna vill ha alkoholtillstånd för att man vill försöka locka mer publik. I inslaget berättade Rimfors att Novus för ett år sedan gjorde en publikundersökning i fotbollen, där det framkom att ölservering kom ganska långt ned som anledning att vara fotbollspublik. Varmkorv, läsk och kaffe var viktigare.

Programledaren frågade Rimfors hur det här kan vara en fråga för handbollen då många fotbolls- och ishockeyklubbar har alkoholservering. Rimfors svarade att dessa arenor ofta är privatägda där det är lättare att få alkoholtillstånd, medan handbollens ofta är kommunalägda och på dagtid används av skolor och andra föreningar för barn- och ungdomsaktiviteter.

Dessa ansökningar om alkoholtillstånd hamnar ofta i kommunernas barn- och ungdomsnämnd, fritidsnämnd eller motsvarande. Enligt Rimfors i radioinslaget konstaterar då de kommunala nämnderna att barn och ungdom och alkohol inte hör ihop.

Det är ganska vanligt att idrottsklubbar ofta tror att man ska få större publikantal än vad som sedan blir verklighet. Det gör att den ekonomiska intäkten blir lägre mot budget. Att få möjlighet att servera alkohol i större skala handlar troligen också om att få intäkter den vägen.

Frågan som istället bör ställas är: vill klubbarna locka med bra idrottsmatcher eller alkohol? En annan verklighet som glöms bort är att alla matcher i högre serier kan ses antingen på tv eller olika streamingtjänster med eller utan betalväggar. Det gör matcherna tillgängliga utan att själv behöva ta sig till arenan. Det påverkar publiksiffrorna på arenorna.

Vi behöver fler alkoholfria miljöer, precis som den positiva utveckling vi nu är med om när det gäller rökning!

Per-Olof Svensson, Blå Bandet, förbundets organisationssekreterare


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Att ha makt innebär ansvar
Dagens församlingar har många uppfostrare – men var är fäderna?
Bibeln har inget program för migrationspolitik
Att ställa frågor är alltid av godo
Slå vakt om pingstteologin mot obibliska avarter
Risk att ingen orkar bry sig
Stoppa övervinster på bostadsmarknaden
Coronapandemin tänjer på gränserna för människovärdet
Sånger som når både ut och in
Gäller "alla människors lika värde"?


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies