Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Gärna Youtube och Facebook – men först en bok!

Veckans kommentar Publicerad: 2019-09-25 11:09

De barn som föds idag växer upp i en radikalt annorlunda miljö än barnen för bara 12–15 år sedan. Innan iPhone och andra smarta telefoner lanserades.

Idag växer majoriteten av barn upp med en padda eller telefon från ett par års ålder. Detta påverkar en hel generation. På många sätt. Ett exempel är att vi inte köper lika många leksaker längre, därför har vissa kedjor av leksaksaffärer fått lägga ner.

Bokförsäljningen är på sikt hotad, även den. Barn tittar helt enkelt allt mer på telefonen och läser allt mindre.

Telefonen och datorerna tar över barnens liv. Det finns en undersökning som visar att hälften av tonåringarna idag till och med tittar på sin telefon under natten.  

Sedan Gutenbergs dagar har boken haft en självklar plats i samhället. Facklitteratur, skönlitteratur, uppslagsverk, kokböcker, lexikon, kartböcker och läroböcker.

Idag får vi del av det mesta av dessa fakta på nätet. Mycket av detta är bra. Telefonkataloger, prislistor och tidtabeller hanteras givetvis bäst digitalt. Och vetenskapliga artiklar sprids blixtsnabbt. Vem kan vara emot det?

Men vi riskerar att förlora något på vägen.  

Nästa generation kommer inte att vara van att läsa längre texter. Allt fler utvecklar inte en världsbild med förståelse hur världen fungerar via läsning, utan via sociala medier som Youtube, Snapchat och Instagram.

Här har vi problemet. För i takt med att läsning minskar kommer också vår förmåga att konkurrera i internationella miljöer minska. Länge har välutbildade forskare och kunniga ingenjörer varit Sveriges styrka, både som forskningsnation och som industrination. Om nästa generation inte är van att läsa längre texter och komplexa analyser, då kommer vi bland annat förlora den konkurrensfördelen.  

Den tekniska utvecklingen rusar fram. Missförstå mig inte, jag drömmer inte tillbaka till Gutenbergs dagar. Men vi får inte förlora läsningen. Så därför: Gärna Youtube och Facebook – men först en bok!

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Att inse dödens realitet
Sommar utan konferenser
SVT gör bokslut med Knutby Filadelfia
Slutet på ett trauma
Förbered för församlingsliv
Utan pensionärer stannar kyrkan
Stenarna som ropar i P3
Bevara gamla vanor - hjälp kroppen minnas
Expressens gudsbild problematisk
Bed till Gud att vi klarar det


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies