Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Sprit alla dagar i veckan?

Ledare Publicerad: 2019-09-19 15:40

Nu kallar moderaterna till krismöte för alla torra strupar. För tillgänglighetens, frihetens och bekvämlighetens skull behöver Systembolaget också hålla söndagsöppet!

Glädjande kan vi konstatera att alkoholbruket bland unga sjunker och färre tar med sig alkohol hem efter utlandsresan. Men att sprit ska finnas tillgängligt alla dagar i veckan lika självklart som att köpa kvällstidningen i kiosken! Det gagnar knappast folkhälsan när tusentals äldre kvinnor och män ofta redan på grund av sin ensamhet konsumerar alltför mycket alkohol. Har inte moderaterna mer angelägna frågor att stå på barrikaderna för?

Aftonbladets krönikör Malin Wolin skriver: ”Ingen mänsklig rättighet att få tag på sprit alla dagar i veckan.”

Malin Wolin fortsätter med adress till Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer: ”Man kan nämligen redan idag välja när man ska köpa sitt eldvatten.” Och så tidskodar hon hur lätt det är att få tag på just sin ”favoritsprit” alla dagar i veckan just nu utom söndagar.”

Det är så mycket valfrihet att det borde ge en genomsnittlig moderat ett behagligt rus i det liberalkonservativa inre som är Moderaternas centrala nervsystem.”

De allra flesta svenskar fyller sin almanacka med en lista av aktiviteter och skriver in var, när och hur för att inte glömma. I livsmedelsbutiken har de flesta tänkt igenom ganska väl vad de ska handla för hälsosamma och balanserade måltider. Det behövs för att livet ska fungera bra. Varför ska alkoholinköpen vara förpassade till ”sista-minuten-inköp” alla dagar i veckan?

Den som sett någon av de 400 000 barn som växer upp i hem med alkoholmissbrukande föräldrar vet vilka tragedier ett växande ogenomtänkt drickande leder till. Barn som berövas en varm och stödjande gemenskap av vuxna som tappat orienteringen  för att alkoholen prioriteras framför sunda normer, vägledning, goda förebilder.

Eller vilka effekter får det dagen efter när man njutit en fredagskväll med en god bok eller ett bra tv-program och kontinuerlig påfyllnad i glaset från ”bag-in-the box”? Det är vin i tetrapack med kran i tvålitersbehållare. Där märker man inte speciellt lätt hur mycket man druckit förrän hela boxen är slut.

Ensamheten för många äldre och depression över livet som på ålderns höst inte blev vad man hoppats på, den ensamheten botas med ytterligare öppettider på Systembolaget.

Vi har lätt att bli historielösa. På 1850-talet i Sverige betalade arbetsgivaren på bondgården en del av lönen till drängen med potatisens eldvatten. Sedan kunde de komma hem efter auktionen eller lördagsdansen blodiga och sönderslagna. Eller föräldrar som tystade sina gråtande småbarn med en näsduk indränkt i sprit!

Medan vi pratar om förbättrad hälsa och välmående, omsorg om skapelsen och giftfritt i maten tycks inte alls giftfritt i glaset vara någon prioriterad fråga.

Nej, kära moderater. När människor skjuter varandra på öppen gata och skapar fruktan och otrygghet i våra förorter eller många relationer mellan föräldrar blir allt svårare av många skäl, då kan väl inte söndags­öppet på Systembolaget vara en högprioriterad hälsofråga?

Hemmets Vän 19 september 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Vikande förtroende för Löfven och regeringen
Rött blod i oss alla
EU återöppnar gränser – men Sverige får vänta
Pisa-proven blottlägger skolans reformbehov
Kännbara konsekvenser för unga generationen
Förnedringen i ljuset
Snabbutred spridningen av covid-19 i äldrevården
Ingen plats för arrogans
Vi har misslyckats skydda våra svagaste
Polisen kraftsamlar - ändå skjuts allt fler


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies