Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Tre kronor i skatt

Veckans kommentar Publicerad: 2019-09-19 15:35

Denna vecka har regeringen presenterat statsbudgeten för 2020. Finansministern jobbar hårt för att dra in mer pengar till statskassan och kunna uppfylla löftena i det så kallade 73-punktsprogrammet.

Ett av de mest iögonfallande förslagen är en skatt på tre kronor per plastbärkasse.

Syftet sägs vara att minska nedskräpningen av miljön och minska mikroplasterna i världshaven.  

När det gäller mikroplasterna i världshaven så kommer 90 procent av nedskräpningen från ett antal stora floder i Asien.

I Sverige förbränns i princip allt avfall idag i stora fjärrvärmeverk. Vi importerar till och med sopor från andra länder för dessa.

Så en skatt på tre kronor per plastbärkasse på Coop eller ICA får helt enkelt en försumbar effekt när det gäller plaster i världshaven. Effekten i vanliga människors plånbok däremot – den kommer märkas direkt.

När det gäller nedskräpningen i den svenska naturen så är det givetvis ett problem. Men att straffbeskatta just plastkassen är inte en rimlig åtgärd. Vilken skatt bör vi i så fall ha på cigarettpaket? Glasspapper? Godispåsar? 

Varje vecka behöver vi alla kassar eller annat att bära hem varor. Men frågan är vad som är mest miljövänligt. Svaret är inte helt enkelt. Tygkassar håller längre, men efter att ha använts ett antal gånger behöver även de bytas ut, och produktion av textil har även den stor påverkan på klimat och miljö. Att producera ett mycket stort antal tygkassar är inte helt oproblematiskt för miljön det heller.

Givetvis vore det bra med mindre plast, vi behöver utveckla nya alternativa material. Gärna cellulosabaserade, så att vi kan använda svensk skogsråvara i stället för att importera allt dyrare olja.

Men den här skatten har bara en säker effekt – vanligt folk kommer att tvingas betala mer för plastkassarna. Det kan vara bra för statskassan, men inte alls säkert bra för miljön.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Slipp skatten på kassen Arne Johansson
2019-09-21 14:03
Varför så indignerad över skatt på plastkassar. Det är ju hur enkelt som helst för alla att undvika den skatten. Alternativen är lättåtkomliga. Varje insats för att minska plastanvändningen bör välkomnas, oavsett politisk färg.

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Att inse dödens realitet
Sommar utan konferenser
SVT gör bokslut med Knutby Filadelfia
Slutet på ett trauma
Förbered för församlingsliv
Utan pensionärer stannar kyrkan
Stenarna som ropar i P3
Bevara gamla vanor - hjälp kroppen minnas
Expressens gudsbild problematisk
Bed till Gud att vi klarar det


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies