Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Han vill göra Bibelns berättelser mer levande

Veckans nummer Publicerad: 2019-09-12 16:12

Fem frågor till Urban Lennartsson, präst och byggnadsingenjör, som på en gård i Starby utanför Ängelholm i Skåne har byggt upp Bibelns värld. Från mitten av augusti finns där historiska bibelmiljöer.

Vad är Bibelns Värld?

– Det är som ett slags mini-Skansen kring Bibeln. I ett stort orangeri finns bibliska träd och växter samt en stor modell (fyra gånger sex meter) över Jerusalem på Jesu tid där man kan följa händelserna kring påsken. Utomhus finns det mesta i naturlig storlek som Jesu grav, Golgata, Herdarnas äng och stallet i Betlehem. Petrus fiskebåt och stranden vid Genesarets sjö utgör en naturscen med plats för drama.

– De bibliska miljöerna fungerar som kulisser för berättande.

– När man besöker Bibelns värld blir man guidad med bibelberättelser, arkeologiska och historiska fakta. Kommer man vid en gruppvisning finns det också möjlighet att äta en biblisk måltid med linssoppa och bröd med olika röror att dippa i och oliver.

Vad är bakgrunden till det här projektet?

– I 30 års tid har jag burit på visionen. Under årens lopp har jag besökt liknande initiativ i Sverige och världen över. Sedan år 2000 leder jag gruppresor till de heliga platserna i Israel, Palestina och Egypten. Sedan 2008 har jag varit involverad i att bygga upp något liknande men mycket större i Egypten, på Anafora mellan Kairo och Alexandria. Genom åren har jag vaskat fram de idéer som jag tror passar bäst i en svensk kontext.

– Sedan år 2006 har jag varit anställd av svenska Bibelsällskapet för att skapa förutsättningar för Bibelns värld. Tanken var då att det skulle göras mer ambitiöst i centrala Stockholm men det hade krävts orealistiskt mycket pengar för det. Sedan 2017 har vi försökt få till detta utifrån de resurser som finns.

Läs mer i Hemmets Vän nr 37 – 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Invasion av gräshoppor kan förvärras alltmer
Misshandlade kan dö i förtid
"Hitta balansen mellan socialt liv och stillhet"
Tusen timmar i bön
"Helande och hopp vidareutvecklas"
Barn blir offer i terrorbekämpning
"Stoppa misstänktas stöd"
Vad säger Bibeln om skilsmässor?
"Vi vill hjälpa judar till Israel"
"Jag tackar Gud för Elvis som drar folk till kyrkan"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies