Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Rätt med politisk samling mot våldet

Ledare Publicerad: 2019-09-05 16:52

I helgen som gick höll den moderate partiledaren sitt sommartal i Strängnäs. Han uppmanade till politisk samling mot det eskalerande våldet och sträckte ut en hand till socialdemokraternas ledare Stefan Löfven. Ulf Kristersson sa att den situation vi befinner oss i nu är värre än den djupa finanskrisen på 1990-talet – för då ”handlade det bara om pengar”. Nu däremot handlar det om människors trygghet, hälsa och liv.

Att en moderat ledare säger att det ”bara” handlar om pengar är ovanligt, eftersom den ekonomiska politiken har varit partiets centrala frågeområde under mer än 30 år. I sak har han givetvis rätt, att människor skjuts ner på öppen gata i Sverige ställer det mesta på ända.   

Nu behöver man inte vara någon politisk expert för att förstå att det ingår en hel del politisk taktik i Ulf Kristerssons utspel. Som ledare för det största oppositionspartiet söker han ständigt att ta en allt större plats i den politiska diskussionen – och framförallt vill han inte låta statsministern få allt spelrum avseende viktiga samhällsfrågor.

Med det sagt – en bred politisk samling över blockgränser i riksdagen vore välkommet. Mycket välkommet! För det eskalerande våldet är ett problem som, om vi inte löser det, kan riskera att stöpa om vårt samhälle i grunden.  

I sitt tal presenterar Kristersson ett tiotal ytterligare förslag till åtgärder i denna kamp. Bland annat anonyma vittnen i svenska domstolar (eftersom det blivit allt svårare att få männi­skor att vittna i allvarliga brottsmål på grund av hot och trakasserier), så kallade visitationszoner (platser där poliser har utökad rätt att kroppsvisitera människor för att upptäcka vapen eller narkotika, något som införts i Danmark) och ut­ökade möjligheter till avlyssning och kameraövervakning.

Dessa förslag, och andra, behöver givetvis diskuteras i detalj. Men det är alldeles uppenbart att människors trygghet har minskat i Sverige de senaste åren. Och vi befinner oss i en allvarlig våldsspiral. Nu krävs kraftfulla åtgärder för att komma tillrätta med dessa problem.  

I Sverige har försvarsberedningen länge varit en stående konstellation, där försvarets långsiktiga utveckling diskuterats inom riksdagen. Alla partier utom Vänsterpartiet är representerade där.

Ett liknande forum skulle behövas för det långsiktiga arbetet med att återskapa ordning och trygghet inom landets gränser. Denna fråga kräver nämligen långsiktiga beslut, och då behöver båda blocket vara överens om den långsiktiga inriktningen.

Hemmets Vän 5 september 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Demokrati Lars
2019-09-08 10:31
Demokratin är i upplösning när Sd utesluts vid möten mot våld
Socialdemokraterna är ett ateistiskt parti när S partiet bildades så var det 3 punkter som man tog strid för en av dessa punkter är att avkristna landet o de övriga partierna är
Med på samma linje Folkpartiet har ståt för kristna värderingar tidigare men det är ändrats alla partiet står gör socialliberalism
Utom SD har större väljarstöd än KD o MP o L o C o V
Kan man kalla för folklig demokrati att utesluta SDSkriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Förnedringen i ljuset
Snabbutred spridningen av covid-19 i äldrevården
Ingen plats för arrogans
Vi har misslyckats skydda våra svagaste
Polisen kraftsamlar - ändå skjuts allt fler
Tänk om maten tar slut?
Äldres liv riskeras när personal saknar skydd
Omprövning i skakig tid
Hemskola ger nya tankar
Coronaviruset avslöjar krisen i svensk sjukvård


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies