Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Vi vill förändra det sociala arbetet i Sverige"

Veckans nummer Publicerad: 2019-09-05 16:38

Frälsningsarmén tar nu ett för svenska förhållanden unikt inititativ för att få mer varaktiga resultat i missbruksvård och mot hemlöshet och skapar sammanhållna vårdkedjor i sin verksamhet.     

– Genom ett allt hårdare samhällsklimat och med allt kortare beslut står vi i ett läge där vi måste göra något, säger Per-Johan Fernström, regional verksamhetschef för missbruksbehandling inom Frälsningsarmén.

– Frälsningsarmén träffas från hela världen varje år och pratar sociala frågor, berättar Per-Johan Fernström när vi talas vid på telefon bara någon vecka efter ett seminarium omkring alternativ för svensk missbrukarvård idag.

Sverige dåliga på eftervård

– När vi träffades i Rom för två år sedan presenterade Tjeckien väldigt bra siffror för sitt arbete, ungefär dubbelt så bra som Sverige. Som svenskar var vi fundersamma: det kunde ju inte stämma – vi menade att vi ändå var bäst i världen. Men förra året åkte en grupp ändå ner till de tjeckiska kollegorna, och det visade sig stämma. Man identifierade lösningen som detta med en sammanhållen vårdkedja.

– Sveriges problem är att vi är jättebra på olika sekvenser, vi är bra på behandling men dåliga på eftervård. Medan man i flera länder ute i Europa tagit beslut om allting på en gång. I Tjeckien tog man ett sammanhållet beslut om 18 månaders stöd: en månads avgiftning, tre till fem månaders missbruksbehandling och ett år i tränings-lägenhet. Det gjorde att man fick ett mycket bättre utfall, fortsätter Per-Johan Fernström.

– Sedan är det inte helt lätt att ta en tjeckisk eller östeuropeisk modell och bara införa det i Sverige. Vi började istället titta på Holland och England. Och i England såg vi en verksamhet som stämde bättre överens med Sverige, även juridiskt. Men det är samma tanke, man har en vårdkedja och ett långsiktigt beslut eller avtal som fattats gemensamt.

Läs mer i Hemmets Vän nr 36 – 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

"Svenskarna behöver framtidstro!"
Pastorn möter ny öppenhet
Cyklonen i forna Östpakistan starten för yrkesskola i Bhola
"Kyrkorna alltför tysta om sexuella övergrepp"
”Vaccin finns tidigast om några månader”
Deras glädje över skapelsen berör tv-tittare
Sverige mot strömmen i EU:s budgetkamp
Historisk arbetslöshet väntar
Utbults tacksamhet väckte religionsdebatt
Spanjorer hårt drabbade av pandemin


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies