Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Vi kan byta perspektiv

Ledare Publicerad: 2019-08-29 15:15

Sverige som nation och vårt folk befinner sig i ett utsatt och pressat läge. Larmrapporterna är många. Mängder av unga söker sig till psykiatrin efter självmordsförsök eller på grund av depression. Grov gängkriminalitet manifesterar sig bland annat med skjutningar på öppen gata. Vårt folk hotas av terrorister. Listan kunde göras lång på larmrapporter från sjukvården, socialtjänsten och polisen, och det är lätt att bli missmodig. Men vi kan byta perspektiv.

Det handlar inte om att förneka den smärtsamma verkligheten att Sverige inte längre är det trygga fosterlandet. Men vi kan påminna oss från historien att i de mest utsatta lägen finns hoppfulla erfarenheter.

Englands premiärminister Churchill trodde på möjligheten att övervinna Hitlers ondska när det såg nattsvart ut. Han kunde bara lova sitt folk ”blod, svett och tårar”, och vid invasionen i Dunkirk den 6 juni 1944 såg det verkligen mörkt ut.

Den judiske patriarken Moses trotsade en hänsynslös egyptisk diktator och förde två miljoner förslavade judiska medborgare i Egypten, efter en lång ökenvandring, till trygghet i ett eget land.

Den här sommaren har många svenska kristna mobiliserats i bön och handling under devisen Hopp för Sverige. I en tid då kanske bara ett fåtal trodde att klassiska tältmöten kunde samla folk till hoppfull förkunnelse har den före detta gängkriminella rapparen Sebastian Stakset, prästen Hans Weichbrot och evangelisten Carl Gustav Severin samlat tiotusentals i tältmöten i Småland, Västsverige och Norrbotten, där enligt uppgift över 700 mött Jesus till livsförvandling.

För drygt 100 år sedan skickade Sverige ett stort antal missionärer till Afrika och Latinamerika för att förkunna hopp och livsförvandling. Det afrikanska folket reste sig steg för steg till självständighet, kreativitet och nya möjligheter. Nu kommer afrikanska pastorer och förebedjare till Sverige för tredje året för att be till Gud om en vändpunkt för den svenska nationen.

Historien kan lära oss viktiga sanningar. De som söker sig till vår kyrkor påminns om att världsalltets skapare har lovat att aldrig överge sitt folk. Att Han, som skapade varje snöflinga unik och varje mänskligt fingeravtryck unikt, har sagt:

”Skulle något vara för svårt för mig?” Eller ”skulle något vara så underbart att jag inte förmår det?”

Det är alltid mycket enklare att som döda fiskar flyta medströms. Det krävs mycket mer av liv och ansträngningar att simma motströms.

Vi behöver välja hoppet: Det är inte slut med Sverige! Ondskan kommer inte att få sista ordet, hur mörkt det än kan se ut. Han som skapat hela vår värld sade, mitt i kaos och mörker, ”Varde ljus”, och ljuset besegrade mörkret.

Ett enda tänt stearinljus kan besegra ett stort rums kompakta mörker.

Välj att koppla upp dig till Honom som har all kraft och alla möjligheter och som bevisat att han står bakom sina löften. Han har sagt det i sitt eget Ord. Han har visat det genom tusentals års historia.

Men vi måste välja väg och bekänna. Jag vill stå på det godas sida. Jag väljer ljuset och livet framför mörkret och ond, bråd död. Än en gång kan vårt folk resa sig! Än en gång kan hoppet segra.

Hemmets Vän 29 augusti 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Förnedringen i ljuset
Snabbutred spridningen av covid-19 i äldrevården
Ingen plats för arrogans
Vi har misslyckats skydda våra svagaste
Polisen kraftsamlar - ändå skjuts allt fler
Tänk om maten tar slut?
Äldres liv riskeras när personal saknar skydd
Omprövning i skakig tid
Hemskola ger nya tankar
Coronaviruset avslöjar krisen i svensk sjukvård


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies