Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Växande oro för att ebolavaccin ska ta slut

Veckans nummer Publicerad: 2019-08-29 15:06

Över 200 000 människor har nu vaccinerats mot ebola i Kongo-Kinshasa – ett viktigt vapen i kampen mot den dödliga blödarfebern. Men tillverkningen går långsamt, och vaccinet riskerar att ta slut.

– Givetvis finns det en oro, säger Margaret Harris från Världshälsoorganisationen (WHO).

För några veckor sedan reste en ung änka 70 mil från sin hemby i provinsen Sydkivu i östra Kongo-Kinshasa till grannprovinsen Nordkivu. Hon skulle hämta ut sin mans pension – han var soldat och hade dött i strid.

I Nordkivu kom kvinnan i kontakt med ebolaviruset. Men trots läkarens förmaningar åkte hon hem till sin familj igen. Några veckor senare var hon död.

– Det är ett klassiskt exempel på vilka utmaningar vi står inför. Vi har fortfarande inte lyckats övertyga befolkningen om hur livsviktigt det är att de följer våra rekommendationer om de har kommit i kontakt med viruset, säger Margaret Harris, kommunikatör hos Världshälsoorganisationen (WHO) och på plats i Goma.

När TT når Harris på telefon ska hon precis kliva på en helikopter till den unga kvinnans by. Där kämpar kvinnans son, ett spädbarn, för sitt liv.

Smitta under radarn

Ebolautbrottet i östra Kongo-Kinshasa har pågått i över ett år och har hittills skördat nästan 2 000 liv, enligt WHO. När viruset nådde miljonstaden Goma tidigare i somras utlyste WHO ett internationellt nödläge. Nu konstateras mellan sex och tolv nya fall om dagen i de tre drabbade provinserna Nordkivu, Sydkivu och Ituri, enligt Margaret Harris.

Ebola, som smittar genom kroppsvätskor, är mycket dödligt om sjukdomen inte behandlas omedelbart efter de första symptomen. Därför är det viktigt att snabbt identifiera vilka personer som en insjuknad har varit i kontakt med.

– Tyvärr går smittspridningen fortfarande under radarn. När en sjuk person kommer in till ebolacentren finns namnet sällan i våra listor, och då måste kontaktspårningen börja om från början. Vi springer efter bollen, säger Anna Sjöblom vid Läkare utan gränser till TT.

Trots det har WHO kunnat konstatera en försiktig förbättring de senaste veckorna. I Goma, till exempel, har inga nya fall identifierats sedan i början av augusti.

Läs mer i Hemmets Vän nr 35 – 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

"Svenskarna behöver framtidstro!"
Pastorn möter ny öppenhet
Cyklonen i forna Östpakistan starten för yrkesskola i Bhola
"Kyrkorna alltför tysta om sexuella övergrepp"
”Vaccin finns tidigast om några månader”
Deras glädje över skapelsen berör tv-tittare
Sverige mot strömmen i EU:s budgetkamp
Historisk arbetslöshet väntar
Utbults tacksamhet väckte religionsdebatt
Spanjorer hårt drabbade av pandemin


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies