Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Gospelmusiken leder till förvandlade liv

Veckans nummer Publicerad: 2019-08-29 14:30

För Joakim Arenius har gospelmusiken blivit ett verktyg som förvandlar liv, som förvandlar samhällen. Idag reser han över hela Europa och även i USA för att stötta olika körprojekt och eldsjälar, som också kombinerar körmusik med allt från församlingsbyggande till arbete mot människohandel.

Det är en gedigen erfarenhet som Joakim Arenius har bakom sig. Han har varit körledare, kompositör, musikproducent och artist sedan tidigt 1990-tal och ledde bland annat kören Joybells under åtta år. Han leder gospel/funk-gruppen Praise Unit liksom kören Gospel Journeys, som han också reser med i Europa. I början av 2000-talet grundade han Salem Outreach Singers i New York, från 2008 har han samarbetat med tyska Creative Kirche, och han har också arbetat med körer exempelvis i Spanien, Frankrike, Vitryssland och Norge. År 2009 arrangerade han 13 gospelsånger åt Svenska kammarorkestern, och sedan 2014 har han också lett den klassiska kören ”Primula Veris”.

– Det som engagerar mig mer idag är arbetet i Ryssland och i Spanien, berättar han när vi möts över en kopp kaffe i Örebro.

– I maj i år anordnade vi för tredje året i rad Sankt Petersburgs gospelfestival med sångare från flera olika länder, från USA och andra platser. Det är något som växer snabbt och som har en påverkan på samhället, fortsätter han.

Interna strider

Många kristna organisationer talar om att det blir allt svårare att arbeta i Ryssland. Hur fungerar det?

– Det kan vara svårt att förstå hur det fungerar. Man kan säga på ett sätt att vi har lite lättare för ekumenik, vi ligger lite före där. Det är svårare att veta i Ryssland vem man är välkommen hos, det finns mycket interna stridigheter som drabbar den som kommer från ett annat land. Sedan har vi politikerna, som har skärpt klimatet för att uttrycka vad man tror.

– Men det finns ett kryphål för just gospelmusik. Det betraktas också som kultur, det är inte som psalmer eller annan modern lovsång. Via artister som Aretha Franklin och Michael Jackson och andra har man en kulturstämpel som gör att gospelmusik accepteras.

Hur stor är den ryska gospelrörelsen?

– Den är inte alls stor om man jämför med västeuropeiska länder. Men om man tänker på att det är helt nytt och precis har börjat i Ryssland så växer det snabbt. Våra första kontakter från Sverige var med baptist­rörelsen. Nu har den ryska lutherska kyrkan gått in, och de upplåter bland annat sina kyrkor i Sankt Petersburg till konsertlokaler och replokaler. Politikerna har ett gott öga till Lutherska kyrkan. Det betyder väldigt mycket för oss att vi inte behöver be om tillstånd för allt vi ska göra utan att det finns kanaler. När de vill göra konserter runt nyår som är jätte­stort i Ryssland så finns det en plattform för sångarna och musikerna där, fortsätter Joakim Arenius.

Läs mer i Hemmets Vän nr 35 – 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Pastorn möter ny öppenhet
Cyklonen i forna Östpakistan starten för yrkesskola i Bhola
"Svenskarna behöver framtidstro!"
"Kyrkorna alltför tysta om sexuella övergrepp"
”Vaccin finns tidigast om några månader”
Deras glädje över skapelsen berör tv-tittare
Sverige mot strömmen i EU:s budgetkamp
Historisk arbetslöshet väntar
Utbults tacksamhet väckte religionsdebatt
Spanjorer hårt drabbade av pandemin


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies