Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Vi behöver upptäcka Gudsordet i hela Bibeln"

Veckans nummer Publicerad: 2019-08-29 14:19

– Vi måste lyfta fram hela Bibeln, det konkreta bibelordet i ett helbibliskt perspektiv, säger bibelläraren, reseledaren, krönikören och författaren Anders Sjöberg i ett samtal om att resa i Israel i Bibelns spår men också om antisemitismens historiska rötter.

– Jag är först och främst bibellärare, det är där jag har min absolut tydligaste identitet, säger Anders Sjöberg, när vi möts på Stockholms central en sensommardag i augusti. Han berättar hur han växte upp i EFS och fick sitt ”predikantbrev” 1977 av EFS centrala styrelse. Han arbetade först som ungdomspastor i EFS Östersund, innan han läste vidare inom Nya testamentet och religionshistoria vid Uppsala Universitet.

Parallellt med forskning vid universitet läste han vid Uppsala Bibelteologiska högskola, som under några år fanns i Uppsala och var en högskoleutbildning kopplad till NBI, Nordiska Bibelinstitutet i Säffle.

Han förestod bibelskolan på Hållands folkhögskola, innan han under 14 år blev högskolelektor i Nya testamentet på Johannelunds teologiska högskola och därefter under nio år generalsekreterare för EFS – ett uppdrag han lämnade för tio år sedan. Sedan dess har han arbetat som bibellärare på frilansbasis, som reseledare och författare.

Men Israel – hur hamnade du där?

– Det går tillbaka till tonårstiden. Jag tyckte alltid om när det kom bibellärare till missionshuset. På den tiden, till skillnad från hur jag upplever det nu, var det väldigt ofta bibelstudier om förebilderna till Jesus i Gamla testamentet. Det var genomgång av tabernaklet eller uttågsberättelsen som förebild för vägen in i det kristna livet, säger han.

Undervisning om tabernaklet

– Jag fick under mina tonår växa upp i möten med lärare som Ivan Hellström och Wilhelm Bergling. Deras böcker, som på olika sätt beskriver tabernaklet, läste jag formligen sönder. Jag har alltid fascinerats av kopplingen mellan Gamla testamentet och Nya testamentet, och det har gjort att jag från den tiden alltid har följt det som har hänt i Israel.

– Som bibellärare har jag insett vad det betyder att Gudsuppenbarelsen är förankrad i den konkreta verkligheten. Under tiden vid Hållands folkhögskola lärde jag känna Bernt Jonasson, mångårig medarbetare i Hemmets Vän. Vi har under årens lopp gjort många ryggsäcksresor tillsammans i Israel. Resor där bibelskoleelever och teologiska studenter fått en konkret upplevelse av landet. Betydelsen av dessa tror jag inte kan överskattas.

– På bibelskolan gjorde vi alltid en resa under hösten för att eleverna skulle kunna ha med sig erfarenheterna från Israel under de fortsatta studierna. Detta har gjort att jag under de senaste åren jobbat med alternativa resor dit, fortsätter Anders Sjöberg och berättar hur han velat undvika de vanligaste turistfällorna.

Läs mer i Hemmets Vän nr 35 – 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

"Svenskarna behöver framtidstro!"
Pastorn möter ny öppenhet
Cyklonen i forna Östpakistan starten för yrkesskola i Bhola
"Kyrkorna alltför tysta om sexuella övergrepp"
”Vaccin finns tidigast om några månader”
Deras glädje över skapelsen berör tv-tittare
Sverige mot strömmen i EU:s budgetkamp
Historisk arbetslöshet väntar
Utbults tacksamhet väckte religionsdebatt
Spanjorer hårt drabbade av pandemin


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies