Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Många länder har stängt sina hjärtan

Debatt Publicerad: 2019-08-22 16:20

Tycker du att stängda gränser låter bra eftersom vi inte kan ta emot alla flyktingar?Det tyckte Sverige och övriga Europa innan andra världskriget också.

I september 1937 utfärdade SS högsta ledare en order om att alla fängslade judar skulle erbjudas frihet om de emigrerade från Tyskland.

I november 1937 hade Hitler möte med politiska och militära makthavare med betoning på att Tyskland hade behov av utökat livsrum och ökad kontroll över Europa.

Tyskland började militär upprustning.

Juli 1938 – USA:s president F Roosevelt samlade 32 länder för att diskutera ökade flyktingströmmar och då främst judar från Tyskland och Österrike. Han ville definiera hjälpåtgärder och fastställa hur många flyktingar varje land kunde ta emot. Länderna uttryckte sin sympati för judarna men menade att de inte kunde ta emot någon på grund av ekonomiska och sociala faktorer samt av rädsla för arbetslöshet. Istället skärptes ländernas flyktingpolitik mot judar under 1938–39.

Problemet för judar blev inte att ta sig ut ur Tyskland utan att inget land tog emot dem. Sverige stoppade i praktiken all judisk invandring. Sverige önskade att Tyskland skulle särskilja judarnas pass från övriga tyskars pass. Tyskland stämplade ett rött J i judarnas pass, och Socialstyrelsen och UD beslutade att alla tyskar med ett rött J stämplat i passet skulle avvisas vid gränsen.

Världens länder stängde sina hjärtan och sina gränser och inget land i Europa brydde sig om judarnas utsatta situation.

Hitler kunde i lugn och ro börja skicka judarna till koncentrationsläger.

Vad har Sverige och Europa lärt sig av historien? Vi säger gång på gång att historien inte ska upprepas.

2015–16 kom stora flyktingströmmar till Europa. 2016 började Sverige och andra europeiska länder införa stränga gränskontroller och det blev svårare för asylsökande att ta sig in i Europa.

2016 infördes dessutom en tillfällig asyllag i Sverige som gjorde att det blev mycket svårare att få permanenta uppehållstillstånd. Tillfälligt tidsbestämda uppehållstillstånd blev praxis.

Sverige hänvisar begränsningar i den tillfälliga asyllagen till ekonomiska och sociala faktorer och är rädd för ökad arbetslöshet.

2016 slöt Sverige och EU ett avtal med Afghanistan, där man mot bistånd kan skicka tillbaka alla afghanska medborgare trots giltiga asylskäl med hänvisning till internflykt.

UNHCR och andra stora internationella organisationer anser att alla utvisningar till Afghanistan bör stoppas på grund av krigsläget i landet, som av vissa anses värre än läget i Syrien, vars medborgare fått asyl i många länder.

2018 vädjade Afghanistans migrationsminister att EU ska sluta skicka tillbaka flyktingarna till Afghanistan. Sverige och EU lyssnar inte.

Sveriges migrationsminister Morgan Johansson säger till Christina Höj Larsen i en frågestund i riksdagen 2019 att det är fritt för Afghanistan att säga upp avtalet, men alla vet att det inte går, för Afghanistan behöver pengarna till att bygga upp skolor med mera. Morgan Johansson tycker att avtalet fungerar mycket bra.2019 – UD avråder alla att resa till Afghanistan då hela landet anses som farligt. Migrationsverket fortsätter utvisningarna.

Världens länder har stängt sina hjärtan, och Europas länder bryr sig inte om Afghanernas utsatta situation. Sverige kan i lugn och ro sända tillbaka människor med asylskäl till Afghanistan. Sverige fortsätter att bryta mot Europakonventionen för mänskliga rättigheter och utvisar konvertiter, apostater och ateister trots att de riskerar tortyr, förföljelse och i värsta fall att dömas till döden.

Rita Larsson


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Invandring Lars
2019-08-28 09:46
Hej
Hur ser det ut ex Filipstad där flyttar urinvånarna från staden
Invandringen bör vara reglerad Sverige har mest terrorister
Inom Eu
Sverige har blivit ett laglöst o otryggt land
Även länder som Afrika börjar protestera att Västvärlden tar in
Migranter för det blir bara äldre kvar i deras land
o det blir sämre den yngre arbetskraften försvinner
O Västvärlden hållet dem i ännu värre fattigdom
Dubbelmoral


Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Att ha makt innebär ansvar
Dagens församlingar har många uppfostrare – men var är fäderna?
Bibeln har inget program för migrationspolitik
Att ställa frågor är alltid av godo
Slå vakt om pingstteologin mot obibliska avarter
Risk att ingen orkar bry sig
Stoppa övervinster på bostadsmarknaden
Coronapandemin tänjer på gränserna för människovärdet
Sånger som når både ut och in
Gäller "alla människors lika värde"?


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies