Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Antisemitismen – en skam för Sverige

Veckans kommentar Publicerad: 2019-08-22 16:03

De senaste dagarna har den växande antisemitismen i Sverige uppmärksammats. Det handlar om att unga judar drabbas av förolämpningar, trakasserier, hot och fysiskt våld. Vad som beskrivs är skrämmande. Judar som inte vågar röra sig utomhus med kippa. Judiska kvinnor som väljer att exempelvis inte ha ett smycke i form av en davidsstjärna av rädsla för att bli trakasserad.

I sak är detta tyvärr inte något nytt. I fjol publicerade EU:s byrå för grundläggande rättigheter en undersökning i vilken den intervjuat 16 000 judar. Intervjuerna berörde tolv EU-länder, ett av dem var Sverige. Vad som bland annat framkom var att svenska judar har lägst förtroende för regeringens arbete med att bekämpa antisemitism. Och 80 procent av de judar i Sverige som drabbats av trakasserier hade valt att inte polisanmäla detta, eftersom de inte trodde att polisen skulle åstadkomma något.

Bristen på förtroende för staten och för ordningsmakten är djupt oroande.  

Vad vill då ansvariga politiker göra? Justitieminister Morgan Johansson talar om att förbjuda medlemskap i antisemitiska organisationer, vilket rimligtvis skulle omfatta såväl nazistiska som islamistiska organisationer. Men det kommer tyvärr inte att lösa dagens problem. För det kommer för det första att ta flera år eftersom förslaget förutsätter en grundlagsändring (och därför två riksdagsbeslut med mellanliggande val). För det andra är det inte så att ett förbud mot den här typen av organisationer automatiskt löser problemet. Det visar tydliga exempel från andra länder, tyvärr. 

Utvecklingen av hatpropaganda via sociala medier illustrerar med all önskvärd tydlighet att den här typen av destruktivt tankegods inte begränsas av vare sig landsgränser eller organisationsformer.

I ett första direkt steg krävs förstärkt polisiärt skydd för synagogor och andra judiska lokaler. För det andra handlar detta om värderingar – och vi behöver ett långsiktigt opinionsbildande arbete till stöd för varje människas lika värde i allmänhet och mot antisemitism i synnerhet.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Munskydd är en rimlig åtgärd
Brandbomb mot KD-politiker
Behövs det fler eller färre poliser?
200 000 inställda operationer på grund av covid-19?
Pingströrelsens vägval
Att inse dödens realitet
Sommar utan konferenser
SVT gör bokslut med Knutby Filadelfia
Slutet på ett trauma
Förbered för församlingsliv


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies