Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Slumpen får inte avgöra vem som utvisas eller inte

Debatt Publicerad: 2019-08-15 13:26

”Jag har haft otur …”, säger vår bonusson, när vi sitter hemma och samtalar om hans åttonde avslag i asylprocessen som han just fått. Denna gång från Migrationsdomstolen. Då finns bara Migrations­överdomstolen kvar att vända sig till. Men de tar bara upp fall som är prejudicerande så chansen är inte stor att de ska ta sig an hans ärende.

Några av vår bonussons vänner med liknande bakgrund och skäl har fått förmånen att få handläggare på Migrationsverket och Migrationsdomstolen som tolkar Europakonventionen om mänskliga rättigheter annorlunda än de som beslutat om hans ärende. Vännerna ska få prövning i sina ärenden. Därmed inte sagt att de får stanna i Sverige.

Enligt Europakonventionen om mänskliga rättigheter får en skyddssökande inte utvisas om denne riskerar att förföljas, torteras eller dödas för sin tros skull.

Precis så är det för den som kommer från Afghanistan och har avsagt sig islam. Trots det får 68 procent av alla konverterande afghaner avslag enligt ”Konvertitutredningen” som publicerades 20 mars i år.

Hur många ateister och apostater som får avslag är osäkert. I ”Konvertitutredningen” framgår att 93 procent av konvertiterna får avslag när det sitter SD-nämndemän i migrationsdomstolen och endast 15 procent när V-nämndemän dömer.

Det vår familj förfasas över är att det i en rättsstat som skrivit på Europakonventionen för mänskliga rättigheter ska vara slumpen som avgör om en person ska utvisas eller inte. Vi kan inte acceptera att vår bonusson ska skickas tillbaka till Afghanistan för att han hade oturen att få fel handläggare på Migrationsverket.

Har man skyddsskäl enligt Europakonventionen för mänskliga rättigheter så har man och det ska prövas rättssäkert efter de regler som är skrivna och inte efter vilken partipolitisk åskådning man har eller vilka personliga fördomar man bär på.

Om inte, hur kan vi då slå oss på bröstet och säga att Sverige är en rättssäker stat?

En frivilig familjehemsförälder


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Att ha makt innebär ansvar
Dagens församlingar har många uppfostrare – men var är fäderna?
Bibeln har inget program för migrationspolitik
Att ställa frågor är alltid av godo
Slå vakt om pingstteologin mot obibliska avarter
Risk att ingen orkar bry sig
Stoppa övervinster på bostadsmarknaden
Coronapandemin tänjer på gränserna för människovärdet
Sånger som når både ut och in
Gäller "alla människors lika värde"?


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies