Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

S-beslut visar vägen om tiggeriet?

Veckans kommentar Publicerad: 2019-08-15 13:15

Tiggeri utanför butiker och köpcentrum är en vanlig syn i Sverige. Men frågan får i dagarna kanske en ny vändning när socialdemokratiskt styrda Eskilstuna beslutat om tillståndskrav för att få tigga. Nu är det flera kommuner som är intresserade av liknande lösningar. En av dem är Norrköping, där den politiska ledningen vill fatta ett liknande beslut. Kommunalrådet Lars Stjernkvist (S), säger till Norrköpings Tidningar att ”Det handlar om att ingen i Sverige eller Europa ska behöva tigga för att klara sin försörjning”. Han vidhåller även att ”det är en svår fråga. Jag har fått väldiga starka reaktioner i dag och diskussionen i kommunstyrelsen var intensiv och tog lång tid.”

Ja, att det är en känslig fråga är alldeles uppenbart. Det märkes även tidigare i år när S-styrda Katrineholm införde förbud mot tiggeri.  

Att människor inte ska behöva tigga för sitt uppehälle i Sverige skriver nog alla under på. Men frågan har hela tiden varit hur vi ska komma till rätta med problemet.

Det är utsatta människor det handlar om, som sitter och tigger. Som behöver hjälp och bli behandlade väl. Men bakom dem finns det flera dokumenterade exempel på organiserad brottslighet. Människor tvingas inte bara tigga utan det förekommer även prostitution och droghandel i sammanhanget.  

Att många romer i Bulgarien och Rumänien lever under existensminimum är ett stort problem. Men att de åker till Sverige för att tigga är inte en lösning. Eller som Katrineholms kommunalråd Göran Dahlström formulerade det i en intervju: ”De här personerna ska naturligtvis vara hemma i sina hemländer och se till att deras barn går i skola och att de skaffar sig ett arbete.”

Förhoppningsvis kommer vi steg för steg se tiggeriet minska. Att stänga dörren för tiggeriet innebär för somliga att de måste skaffa sin försörjning på annat sätt. Långsiktigt är det tveklöst så att vägen ur fattigdom stavas utbildning och jobb, inte att stå på knä och tigga pengar. Och för den organiserade brottsligheten innebär förbud mot tiggeri att möjligheten att utnyttja utsatta människor minskar.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Munskydd är en rimlig åtgärd
Brandbomb mot KD-politiker
Behövs det fler eller färre poliser?
200 000 inställda operationer på grund av covid-19?
Pingströrelsens vägval
Att inse dödens realitet
Sommar utan konferenser
SVT gör bokslut med Knutby Filadelfia
Slutet på ett trauma
Förbered för församlingsliv


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies