Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Kyrkans kontinuitet med Jerusalem

Debatt Publicerad: 2019-08-08 15:44

Varmt tack  till Anders Sjöberg för artikeln i Hemmets Vän vecka 29 om behovet av en tydlig kontinuitetsteologi. Till den vill jag testa mina reflexioner om kyrkans och evangelieförkunnelsens historiska kontinuitet med Gamla testamentet och judendomen.

Före sin himmelsfärd sa Jesus till sina apostlar att de genom den helige Ande skulle få kraft att bli hans vittnen "i Jerusalem, i hela Judeen och Samarien och ända till jordens yttersta gräns", Apostlagärningarna 1:8, i Lukas evangelium 24:47 preciserat: med början i Jerusalem. Det leder mina tankar till Jesaja 2:3: "Undervisning (Toráh) ska gå ut från Sion, Herrens ord från Jerusalem." Jerusalems starka ställning markeras genom dess himmelska motsvarighet. Ett exempel är vad Hebreerbrevets författare skriver till sina kristna adressater: "Ni har kommit till Sions berg och den levande Gudens stad, det himmelska Jerusalem", Hebreerbrevet 12:22. Jämför skildringen av det nya Jerusalem i Uppenbarelseboken 21:9ff.

Jerusalem, med sin centrala ställning i den heliga Skrift samt i judisk och kristen historia, kan inte jämställas med Rom (som historiskt närmast står i motsättning till Jerusalem)  eller någon annan kyrkohistorisk plats. Jerusalem är huvudorten i evangeliet om Jesus Kristus, hans död och uppståndelse till vår frälsning. Om staden hade fått behålla sin ställning i evangeliets förkunnelse och spridning, hade kyrkan lät-tare kunnat bevara sin från början givna kontinuitet med sitt gammaltestamentliga och judiska ursprung och därmed bli skonad från den ersättningsteologi och antisemitism som Anders nämner i sitt angelägna och beaktansvärda inlägg.

David Termén, Uppsala

Anmärkning: Bibelcitaten är hämtade från Folkbibeln 2015.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

KD i händelsernas centrum
Sluta skämmas - gör det lilla du kan för miljön
Nya steg mot historielöshet
Gud har inte gett upp om Sverige!
Fyra vägar till samhällsgemenskap
Äkta vara, annars får det vara!
Från salta vägvisare till sockersöta ja-sägare
Unikt ansvar att förvalta skapelsen
Många tysta andliga ledare
Gör annandag pingst till helgdag igen


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies