Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Skjutningarna i USA och problemen i Sverige

Veckans kommentar Publicerad: 2019-08-08 15:36

Skjutningarna som skett de senaste dagarna i USA är fruktansvärda. Det är självklart att tankar och böner går till de drabbade. Det är också svårbegripligt att detta tillåts ske gång på gång i USA, ett välordnat och rikt land. 

Att detta tycks svårbegripligt för många här i Sverige blir uppenbart när jag läser kommentarer i media och i flöden i sociala media. Men det finns samtidigt något i dessa kommentarer som oroar mig.

För, med förlov sagt, det är viktigt att vi inte kastar sten i svenska glashus.

Det är förvisso så att den här typen av masskjutningar (eller skolskjutningar) är något som framförallt drabbar USA. Men det har nog gått få förbi att antalet brott med skjutvapen inblandade har ökat mycket kraftigt i Sverige under de senaste åren. Vi kan nästan varje vecka läsa om hur människor blir beskjutna, hur människor blivit skadade och till och med dör. Här i Sverige. Något som var närmast otänkbart när jag växte upp.

Antalet illegala vapen i Sverige har ökat under lång tid, detta inklusive automatvapen. Och den organiserade brottsligheten visar genom skjutningar och sprängdåd att den inte räds att utnyttja sitt våldskapital.

Mot bakgrund av dessa svårigheter vi nu har i Sverige med organiserad brottslighet, och svårigheterna att komma till rätta med dessa problem, bör vi vara försiktiga innan vi pekar finger åt problem i andra länder. 

Ja, det är ju alldeles uppenbart att USA måste vidta åtgärder för att komma till rätta med sina problem, och det är svårt att frigöra sig från intrycket att de liberala vapenlagarna bidragit till deras problem. 

Men de svenska problemen är inte heller försumbara. Det vore därför klädsamt att mer energi gick åt till att lösa problemen i Sverige än att strö salt i såren på drabbade människor i andra länder.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Tryggheten för vanliga medborgare
Fel att ta bort tiden för Jesu födelse
Gärna Youtube och Facebook – men först en bok!
Tre kronor i skatt
Tobak ger omfattande miljöproblem
Brist på mat och medicin efter Brexit?
Nu får det vara nog
Antisemitismen – en skam för Sverige
S-beslut visar vägen om tiggeriet?
Två poliser i tjänst på en yta dubbelt så stor som Belgien


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies