Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Kritik mot FN:s ledning efter ännu en skandal

Veckans nummer Publicerad: 2019-08-08 15:33

Flera chefer för FN:s hjälporgan för palestinska flyktingar, UNRWA, anklagas i en intern rapport för allvarliga etiska övertramp – vilket fått Schweiz och Nederländerna att frysa sina bidrag till organisationen. Nu kritiseras även FN:s generalsekreterare för sitt agerande i samband med skandalen.

Enligt den interna rapporten har chefer inom UNRWA gjort sig skyldiga till flera övertramp, däribland nepotism, repressalier och diskriminering och ”andra former av maktmissbruk”, ”för att underkuva legitim kritik och på andra sätt uppnå sina personliga målsättningar”.

Rapporten har fått två av organets biståndsgivare, Schweiz och Nederländerna, att frysa sina inbetalningar, ett beslut som kan komma att följas av fler länder. Dock inte Sverige än så länge.

– Vi har inte övervägt några omedelbara åtgärder här. Årets utbetalning på 60 miljoner kronor gjordes i februari och vi har inte fler utbetalningar under året. Det som kommer fram i utredningen får vi väga in i nästa års beslut om stöd till UNRWA, säger Göran Holmqvist, chef för avdelningen för humanitärt bistånd till Asien och Mellanöstern, till TT.

Ekonomiska problem

Redan innan skandalen var UNRWA drabbat av ekonomiska problem. Detta sedan USA under ledning av president Donald Trump i början av förra året beslutade att kraftigt minska sitt stöd till hjälporganet, av politiska skäl. UNRWA har under lång tid varit ett mycket viktigt hjälporgan för över fem miljoner palestinska flyktingar.

Vissa bedömare är kritiska mot FN:s generalsekreterare Antonio Guterres agerande kring den interna rapporten.

Paula Donovan och Stephen Lewis vid organisationen Aids-Free World och dess kampanj Code Blue, som syftar till att bekämpa straffriheten för FN-personal som begår sexuella övergrepp, säger i en kommentar till IPS att rapporten inkom till generalsekreterarens kontor redan för åtta månader sedan.

”Han borde omedelbart ha stängt av de chefer som var involverade och ersatt dem med tillförordnade ersättare. Hade han gjort detta hade Schweiz och Nederländerna inte frusit sina inbetalningar till UNRWA och det ovärderliga arbete organet utför hade inte varit hotat”, säger Paula Donovan och Stephen Lewis. De tillägger att om inte innehållet i rapporten hade uppmärksammats i medierna hade generalsekreteraren ”följ mönstret”, och inte agerat.

I slutet av förra veckan sade Antonio Guterres till pressen att han arbetat för att stärka UNRWA och organets möjligheter att nå ut med hjälp. Generalsekreteraren vädjade samtidigt till världens länder att skilja på de anklagelser som riktats mot delar av ledningen inom UNRWA, och behovet av att organet effektivt kan fortsätta sitt arbete för att hjälpa palestinska flyktingar. Han påpekade samtidigt att UNRWA:s biträdande chef avgått och att det därför var viktigt att omedelbart utse en efterträdare. När det gäller övriga åtgärder sade FN-chefen att han kommer att avvakta och först invänta resultatet av en pågående FN-utredning.

Läs mer i Hemmets Vän nr 32 – 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

"Vården geografiskt lotteri"
Angrepp och taktik i riksrätt mot Trump
"Jag vill väcka dem som tappat tron på kyrkan"
"Roligt att umgås med Gud"
"Väckelsen i vår tid har redan börjat"
"Spännande tid väntar"
Europeiska länder vill rädda kärnenergiavtal
Extra pengar till kommuner?
Idag förföljs var åttonde kristen
Skeppsbrott i fokus för årets bönevecka


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies