Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Lantbruk viktigt för klimatet

Veckans nummer Publicerad: 2019-08-08 15:29

Markanvändningen är i fokus i en kommande rapport från FN:s klimatpanel.

– Om man inte hanterar klimatutsläpp från markanvändning kan världen inte komma ner till nollutsläpp, säger en expert till TT.

Förväntningarna på rapporten är höga hos Naturskyddsföreningen, där man hoppas att frågan om köttproduktionen ska lyftas. I dagarna presenterar FN:s klimatpanel (IPCC) en ny rapport. I rapporten tittar man på klimatförändringarna i relation till ett antal globala frågor som har med markanvändning att göra, bland annat ökenspridning.

– Man ser på hur klimatförändringar kan påverka till exempel markförstöring och livsmedelssäkerhet. Man tittar också på forskning om möjligheterna att anpassa de berörda systemen till klimatförändringar och möjligheterna att arbeta med systemen så att de bidrar till utsläppsminskningar, säger Markku Rummukainen, klimatrådgivare vid SMHI.

Omställning av matproduktion

Rapportens resultat, som ska presenteras på torsdag, är ännu inte klart. Men utifrån den forskning som finns i dag kan man tydligt se att markanvändning, exempelvis avskogning, ger betydande klimatutsläpp och spär på klimatförändringar, säger Markku Rummukainen.

– Även boskapsskötsel och risodlingar genererar stora metanutsläpp i världen.

I Parisavtalet, som skrevs under 2015, har länder kommit överens om att begränsa den globala uppvärmningen till under två grader, vilket kräver att utsläppen måste minska betydligt. Markanvändning, som jord- och skogsbruk, både påverkar och påverkas av klimatförändringarna. Att hitta lösningar som både minskar utsläppen och motverkar negativa klimateffekter är därför viktigt, menar Rummukainen.

– Om man inte hanterar klimatutsläpp från markanvändning kan världen inte komma ner hela vägen till nollutsläpp. Samtidigt innebär klimatförändringar betydande effekter på livsmedelssäkerhet, på ekosystem och på den biologiska mångfalden, allt som vi är beroende av.

Läs mer i Hemmets Vän nr 32 – 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

"Vården geografiskt lotteri"
Angrepp och taktik i riksrätt mot Trump
"Jag vill väcka dem som tappat tron på kyrkan"
"Roligt att umgås med Gud"
"Väckelsen i vår tid har redan börjat"
"Spännande tid väntar"
Europeiska länder vill rädda kärnenergiavtal
Extra pengar till kommuner?
Idag förföljs var åttonde kristen
Skeppsbrott i fokus för årets bönevecka


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies