Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Det är viktigt att få komma samman och möta Gud"

Veckans nummer Publicerad: 2019-08-08 15:26

Tältkampanj mitt ute i skogen där nästan inga bor. Det handlar om Lövsjön i Dalarna, känd för sin historiska järnhantering och Lövsjö bruk som var i gång mellan 1806–1895. Sedan många år tillbaka arrangerar den lilla Filadelfiaförsamlingen konferens. Och detta mycket tack vare byns ”järnlady”och krutgumma, Agnes Liljedahl som blev 102 år och var missionär i Afrika i nästan trettio år.

Det är en av årets varmaste dagar och färden har gått till Lövsjön i Gagnefs kommun. Den sista milen på grusväg. Orten har en handfull bofasta. På sommaren lever byn upp då några sommarstugor runt sjön befolkas. Rostugnen står forfarande kvar som ett stolt minnesmärke från järnhanteringens tid.

Det sägs att finländarna redan i slutet av 1600-talet började med järntillverkning i trakten. Efter att brukspatron A F Rosenberg, på sin tid Sveriges främste krutproducent, köpte Lövsjön 1804, kunde man starta hyttan något år senare.

Tre hundra personer

Febril aktivitet rådde i det avlägsna bruket. Hyttarbetare, förmän och kolare från andra socknar slog sig ner. Som mest bodde tre hundra personer i och runt byn. En järnväg började byggas. Hade den blivit färdig hade den blivit en av de första i Dalarna. Men Bergslaget, som sen blev helägare, ville koncentrera verksamheten till Domnarvet i Borlänge för att få bättre transportvägar. När bruket lades ner blev Lövsjön en knutpunkt för skogsbruket i de stora bolagsskogarna. Flera affärer fanns då och skola. Herrgården var skogvaktarboställe och det var därifrån som avverkningarna styrdes. När skogsbruket moderniserades på 1960-talet började byn att avfolkas i allt snabbare takt.

Det är cirka trettio år sedan jag var här senast. Då hälsade jag på pionjären Agnes Liljedahl som då var i 90-årsåldern. Kommer ihåg hur hon ivrigt pratade och kraftfullt bad om väckelse i Lövsjön. Jag tänkte stilla: men här bor det ju nästan inget folk.

Tältmöten

Under två sommarveckor arrangeras möten. Församlingens ordförande Bertil Fredriksson, inflyttad från Södertälje med sin fru och som nu bor i Äppelbo berättar lite om församlingen.

– Vi är sex medlemmar i församlingen. När min fru och jag kom hit var vi några fler men nu har flera flyttat hem till Herren. Vi har ett möte i månaden och sedan tältmöten varje sommar. Vi är en fri Pingstförsamling som vill föra fram ett radikalt väckelsebudskap om att Jesus kommer snart. Vi har haft kända talare och har samlat upp till 150 besökare.

– Här finns ingen affär, ingen kommunal service eller bussförbindelse. Man måste antingen cykla eller åka bil för att komma hit. Folk har ibland svårt att hitta hit. Vi har tolv kilometer grusväg till närmaste större väg.

Läs mer i Hemmets Vän nr 32 – 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

"Vården geografiskt lotteri"
Angrepp och taktik i riksrätt mot Trump
"Jag vill väcka dem som tappat tron på kyrkan"
"Roligt att umgås med Gud"
"Väckelsen i vår tid har redan börjat"
"Spännande tid väntar"
Europeiska länder vill rädda kärnenergiavtal
Extra pengar till kommuner?
Idag förföljs var åttonde kristen
Skeppsbrott i fokus för årets bönevecka


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies