Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Miljontals hotas av matbrist på Afrikas horn

Veckans nummer Publicerad: 2019-08-01 16:13

FN-organ och biståndsorganisationer varnar för att en torka på Afrikas horn riskerar att utlösa en ny omfattande matkris i regionen. Enligt Oxfam är över 15 miljoner människor i Etiopien, Kenya och Somalia drabbade.

Humanitära organisationer varnar för att situationen kan vara på väg att bli allvarlig som i samband med en torka för åtta år sedan, då minst 250 000 människor dog i Somalia och dess grannländer.

Den brittiska biståndsorganisationen Oxfam hävdar att över 15 miljoner människor som drabbats av torkan nu är i behov av hjälp, och varnar för att dödssiffrorna snabbt kan börja stiga om inte de resurser som krävs snabbt samlas in.

– Vi kan inte vänta tills att bilder på undernärda människor och döda boskap börjar fylla våra teveskärmar. Vi måste agera nu för att motverka en katastrof, säger Lydia Zigomo, som är Oxfams regionchef för Afrikas horn.

”Svårare än 2017”

Enligt Oxfam kunde effekterna av en torka som inträffade 2017 – och som kunde ha blivit lika allvarlig som den som inträffade 2011 – motverkas med hjälp av internationella insatser. Lydia Zigomo säger att det har varit svårare att samla in pengar från världssamfundet denna gång.

– Vi lärde oss av de kollektiva misstag som begicks i samband med svältkatastrofen 2011 att vi måste agera snabbt och beslutsamt för att rädda liv.

Det internationella åtagandet att se till att en liknande katastrof som 2011 aldrig skulle få ske igen tycks dock nu vara bortglömd, enligt Lydia Zigomo.

– Och ännu en gång är det de fattigaste och mest utsatta som drabbas värst.

Enligt Oxfam har dålig nederbörd i regionen lett till att skördar gått förlorade, vilket i sin tur lett till att närmare 7,6 miljoner människor i de tre länderna redan lider svår brist på mat. Krisen uppges ha förvärrats ytterligare av att miljontals har tvingats på flykt undan både torka och konflikter.

Läs mer i Hemmets Vän nr 31 – 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

"Vården geografiskt lotteri"
Angrepp och taktik i riksrätt mot Trump
"Jag vill väcka dem som tappat tron på kyrkan"
"Roligt att umgås med Gud"
"Väckelsen i vår tid har redan börjat"
"Spännande tid väntar"
Europeiska länder vill rädda kärnenergiavtal
Extra pengar till kommuner?
Idag förföljs var åttonde kristen
Skeppsbrott i fokus för årets bönevecka


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies