Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Mitt mål är att bli självförsörjande på energi"

Veckans nummer Publicerad: 2019-08-01 15:53

– Det handlade från början om att få ner energikostnaderna naturligtvis. Men också om förvaltarskap, Guds förvaltarskap – vi har fått jorden som en gåva, men inte för att stjäla ur jordskorpan hur som helst. Man ska bruka jorden, inte förbruka den – det vet vi egentligen, säger Håkan Gustafsson, som för 22 år sedan installerade solfångare och för fyra år sedan solceller på sitt radhus i Örebro. Nu vill han utmana andra att börja tänka och göra likadant.

Intresset för solenergi har de senaste åren vuxit kraftigt både i Sverige och globalt – både ut-ifrån en ökad miljömedvetenhet och av ekonomiska skäl – man vill sänka energikostnaderna på nybyggda hus så mycket som möjligt. Trots att priserna för att installera solceller har sjunkit innebär de dock en kostnad som kanske inte alla har råd med. Ett villasystem kan till exem-pel ligga på mellan 60 000 och 100 000 kronor. Under de senaste tio åren har staten dock beviljat stöd för installation av solceller, och också där märks ett ökat intresse – det senaste året har dubbelt så många ansökt om bidrag som tidigare.

Mindre fossilt

– Samtidigt, när folk som har det bättre ställt gör dessa investeringar, så innebär det ett bättre klimat och möjligheter till en bättre hälsa även för dem som inte har råd. Detta eftersom vi behöver bränna mindre fossilt och få mindre luftföroreningar, säger Johan Lindahl, Svensk Solenergi, till TT.

En varm sommardag besöker Hemmets Vän Håkan Gustafsson som började satsa på sol-energi redan 1997. Idag har han 50 kvadratmeter solceller på taket, som leverar mellan 8 000 och 9 000 kilowatt el varje år. Han har också satsat på både solfångare, som står för all värme från april till oktober, och även luftsolfångare.

– Vi måste hitta nya lösningar. Det funkar inte att bara ta hela tiden från jorden, man måste ge igen någon gång också. Det menar jag är en tanke som måste födas i oss. Hållbarheten i vårt samhälle måste bli bättre om vi ska ta tillvara den här jorden framöver. Det är något som var och en måste vara med och arbeta för, säger han och talar bland annat om hur vi svenskar redan gjort över en och en halv gång av den årsdel vi har av jordens resurser. Globalt har människan i veckan gjort slut på jordens årliga resurser.

Föredömen

– Jag tycker att vi som kristna borde vara föredömen och tecken, både för regeringen och för vanliga medmänniskor på det här området. Det minsta Gud är, är väl religiös. Han är praktisk, annars hade han inte skapat allt det här. Det där praktiska är något som vi ännu inte riktigt hittat fram till.

– Om vi ska vara trovärdiga som kristna kan vi inte bara ha teologin i våra ord, utan då måste vi också komma till praktisk handling. Man måste också våga misslyckas ibland, allt man gör kan man inte lyckas med. Men man måste söka sig fram de rätta vägarna.

Läs mer i Hemmets Vän nr 31 – 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

"Vården geografiskt lotteri"
Angrepp och taktik i riksrätt mot Trump
"Jag vill väcka dem som tappat tron på kyrkan"
"Roligt att umgås med Gud"
"Väckelsen i vår tid har redan börjat"
"Spännande tid väntar"
Europeiska länder vill rädda kärnenergiavtal
Extra pengar till kommuner?
Idag förföljs var åttonde kristen
Skeppsbrott i fokus för årets bönevecka


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies