Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Förberedelser på Panzi för fruktat ebolautbrott

Veckans nummer Publicerad: 2019-08-01 15:45

Fyra frågor till Dag Bohlin, säkerhetsansvarig på PMU – Pingstmissionens utvecklingssamarbete, om förberedelserna  vid Panzisjukhuset i Kongo Kinshasa för ett eventuellt ebolautbrott.

Ett nytt utbrott av ebolaviruset har nått den kongolesiska storstaden Goma i norra Kivu, och man fruktar att det även ska nå Bukavu i Sydkivu, där det välkända Panzisjukhuset ligger – där fredspristagaren Denis Mukwege är chefsläkare.

Ebolautbrottet började för ett år sedan i Nord-Kivu i östra DR Kongo. Hittills har 1 700 personer dött och mer än 2 500 infekterats. Tolv nya fall rapporteras varje dag. Förra veckan förklarade Världshälsoorganisationen, WHO utbrottet som ”en internationell hälsokris”.

– Det råder stor skräck och näst intill panik i större städer i Nord-kivu för vad det kommer att innebära om ebola får fotfäste, säger Dag Bohlin, säkerhetsansvarig på PMU.

Hur förbereder man sig för ett eventuellt ebolautbrott i Bukavu?

– Hela hälsosektorn i Syd-Kivu, där Bukavu ligger, har varit medveten om den här risken ett tag. Hälsovårdsmyndigheterna i provinsen har jobbat ganska intensivt och man har samlat flera aktörer till sig, bland annat Panzisjukhuset. Detta för att försöka koordinera och inventera vilka resurser man har och också förbereda de här instanserna på hur man ska agera och ge riktlinjer.

– Det är naturligtvis en stor utmaning att hitta ekonomiska resurser och införskaffa nödvändig utrustning för de patienter som eventuellt kommer att komma. Därför har PMU och Läkarmissionen bestämt sig för att utbilda Panzipersonal men också personal på Cepacs hälsokliniker, både för att de ska vara förberedda men också för att sprida information om smittan och hur man skyddar sig mot den.

Konflikten i regionen har både försvårat situationen och bidragit till misstro mot myndigheter – hur hanterar man det?

– Från sjukhusets sida ingår man sedan länge i ett hälsovårdssystem som funnits i decennier och som alltså inte byggts upp inför ebolakrisen. Så mellan Panzi och myndigheterna finns ingen misstro, utan det är snarare bland befolkningen som misstron kan spridas. Det finns rykten som exempelvis säger att ebolan är en påhittad sjukdom och som sprids av västvärlden och dess aktörer, som talar om kopplingar mellan myndigheterna och dessa aktörer från väst.

– Enda sättet att möta den misstron tror jag är genom att informera om sjukdomen som sådan. Om olika insatser som görs från myndigheternas sida för att förhindra sjukdomen. Det skulle kunna bygga bort misstron.

Läs mer i Hemmets Vän nr 31 – 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

"Vården geografiskt lotteri"
Angrepp och taktik i riksrätt mot Trump
"Jag vill väcka dem som tappat tron på kyrkan"
"Roligt att umgås med Gud"
"Väckelsen i vår tid har redan börjat"
"Spännande tid väntar"
Europeiska länder vill rädda kärnenergiavtal
Extra pengar till kommuner?
Idag förföljs var åttonde kristen
Skeppsbrott i fokus för årets bönevecka


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies