Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Vill du förbättra världen? Läs en bok!

Ledare Publicerad: 2019-07-25 13:46

I början av 1800-talet var Sverige ett av Europas fattigaste länder. Ett land med liten befolkning i kontinentens utkant som hade svårt att försörja sin egen befolkning. Det var därför en miljon svenskar emigrerade till USA under 1800-talets andra hälft, fram till första världskriget.

Samtidigt med denna massutvandring växte det moderna Sverige fram, från mitten av 1800-talet och framåt. Folkskolan gjorde människor läskunniga. Industrier började växa fram, driftiga uppfinnare skapade på några decennier stora industrikoncerner. Folkhälsan förbättras via systematiskt förebyggande arbete. På 1930-talet hade Sverige förvandlats till ett av de rikare länderna i världen. Och efter andra världskriget hade vi goda möjligheter att konkurrera med nationerna som drabbats hårt av krigets förstörelse.

En mycket viktig del av denna utveckling var läsandet. Den bokliga bildningen. Att miljontals människor läste, förkovrade sig, fick ny kunskap och lärde sig nya saker.

Folkrörelserna var bildningsrörelser. Det gällde arbetarrörelsen som drev studieverksamhet. Det gällde definitivt frikyrkorörelsen, som tidigt fick epitetet ”läsarna” på grund av det stora intresset för att ge ut och sprida böcker i breda befolkningslager.

Läsningen var grunden för folkhemmet och för Sverige som framgångsrikt exportland.

Idag befinner vi oss i en ny brytningstid, precis som under 1800-talet. Men nu handlar det inte om nybyggande i USA istället för missväxt på småländska höglandet. Nu handlar det om hur vi förhåller oss till digitalisering, robotar och artificiell intelligens. För detta är företeelser som kommer att förändra moderna samhällen i grunden.

I takt med att i princip hela befolkningen har en mobiltelefon i fickan verkar läsandet gå ner. Samtidigt som vi tittar allt mer på våra mobiler. En vanlig användare av en mobiltelefon knappar in koden för att öppna telefonen 150–200 gånger per dag!

Vi tittar allt mer men läser allt mindre. Och lyssnar istället! Vilket inte behöver vara dåligt.

Men utan en befolkning som läser och bildar sig en egen uppfattning hotas, på sikt, grunden för demokrati, bildning och industriell utveckling.

För om vi bara ögnar igenom korta texter som svischar förbi i flödet på sociala medier kommer vår verklighetsbild snart bli väldigt snäv. Och vår utblick bristfällig. Och ett folk som får allt mindre vana vid längre texter och mer avancerad analys, kommer att ha mycket svårt att stå sig i konkurrensen med andra industrinationer.

Så vill du förbättra världen? Läs en bok i sommar! Och se till ett någon i din omgivning gör detsamma.

Hemmets Vän 25 juli 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Skydda barn mot våld
Släpp tunnelseendet
Oikos kan öppna för närliggande kristna värden
Rån mot barn ökade 2019
Frieds allvarliga varning
2020 blir året då kristna nagelfars - lått oss i alla fall hoppas på det
Gott Nytt År!
En vit jul för barnens skull
En svart Nobeldag 2019
Medborgarskapet devalveras i värde


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies