Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Omvälvande stort steg

Ledare Publicerad: 2019-07-18 16:54

I tisdags var det 50 år sedan USA avgick med segern i den prestigefyllda kapplöpningen i rymden mellan USA och Sovjetunionen. De tre astronauterna Neil Armstrong, Buzz Aldrin och Michael Collins landade för första gången på månen den 16 juli 1969. De klassiska orden av Neil Armstrong när han satte sina fötter på månen lever än: ”Detta är ett litet steg för en människa, men ett jättekliv för mänskligheten.” Samtidigt som denna spännande resa följdes via radio- och tv av människor runt om i världen blev den, om än outtalat, ett gudsbevis. Tillbaka till 1950-talets slut visade de först uppskjutna satelliterna vilken kunskap och precision som krävdes enbart av rymdingenjörer för att skjuta upp och hålla en satellit och senare en månfarkost i rymden, än mer att lyckas landa på månen.

Den förste astronauten som färdades i en bemannad rymdfarkost den 12 juli 1961, ryssen Jurij Gagarin, lär ha yttrat efter denna första rymdfärd, helt i linje med den sovjetiska ateistiska propagandan: ”Det kunde inte finnas någon Gud som skapat världen och universum eftersom Gagarin inte hade sett några spår av denne under sin rymdfärd.” De som ville vara roliga tog hans påstående och tillämpade med orden: ”Då kan det heller inte finnas någon bagare, eftersom man inte kan hitta denne i bullen.”

Många kunde också koppla dessa vetenskapligt skickliga rymdfärder till den skapelse alla jordens människor kan förnimma med sina fem sinnen. I logikens namn krävs det än större ingenjörskonst om man ska bortförklara en intelligent skapare när man ser den oerhörda mångfalden, skönheten, precisionen i naturen och människokroppen och kalla det ”tillkommet av en slump”.

Vi människor sätter ganska snabbt i system en likformighet och massproduktion när en produkt skapats. Men så sker inte i naturen. Bakom varje unik snöflinga, inte en enda lik någon annan, döljer sig ingen massproduktion. Inte heller bakom varje människas unika fingeravtryck. Under senare år har vi fascinerats över DNA-teknikens förmåga att avslöja vem som begått grymma kriminella handlingar eller hur vi kan hitta okända, avlidna släktingar i släktforskningsarkiven med hjälp av denna teknik.

Ändå tycks diskussionerna aldrig ta slut kring frågan om det finns en intelligent skapare bakom all den skönhet vi möter i skapelsen. Aposteln Paulus skrev om detta fenomen för cirka 2 000 år sedan, om de som inte trodde på Gud: "Det man kan veta om Gud kan de ju själva se; Gud har gjort det uppenbart för dem. Ty alltsedan världens skapelse har hans osynliga egenskaper, hans eviga makt och gudomlighet, kunnat uppfattas i hans verk och varit synliga. Därför finns det inget försvar för dem; de har haft kunskap om Gud men inte ärat honom som Gud eller tackat honom. Deras tankemöda ledde dem ingenstans." Romarbrevet 1:19–20.

Nu auktioneras vissa föremål som fanns med på denna spännande första månlandning ut till högstbjudande och fortfarande fascineras vi av den händelsen för 50 år sedan. Men många har ändå svårt, när man reflekterar över ingenjörskonsten bakom rymdframgångar, att låta tanken gå några steg till och inse att det också behövs en intelligens bakom vår världs komplicerade och ofattbara tillkomst och funktion.

Hemmets Vän 18 juli 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Skydda barn mot våld
Släpp tunnelseendet
Oikos kan öppna för närliggande kristna värden
Rån mot barn ökade 2019
Frieds allvarliga varning
2020 blir året då kristna nagelfars - lått oss i alla fall hoppas på det
Gott Nytt År!
En vit jul för barnens skull
En svart Nobeldag 2019
Medborgarskapet devalveras i värde


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies