Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

”Vi blev kristna via barnen”

Veckans nummer Publicerad: 2019-07-11 00:00

Jag träffar Gunnel i hennes lägenhet i den värmländska bruksorten Munkfors en varm sommardag. De senaste tjugo åren har kommunen genomgått en förvandling med många inflyttade från Holland. De driver bland annat blomsteraffärer, byggföretag och bagerier. Det som lockar är de billiga husen, naturen och möjligheten att driva egna företag.

Förra året flyttade Gunnel ur sitt hus i Sunnemo, vilket var en stor omställning.

– Men det var nog det bästa. Jag skulle nog ha gjort det innan jag blev sjuk, säger Gunnel, som då genomgick en sjukdomsperiod.

Gunnel visar mig ett släktkort som togs för några år sedan när hon fyllde 80. Hela sjuttio personer var samlade. Hon har ju sex barn, sjutton barnbarn och trettiotvå barnbarnsbarn.

Snart får jag även se gäst­boken som vittnar om många besök i hemmet av predikanter och evangelister under årens lopp. Några av dessa är: John Hedlund, Christer Lindberg, Barbro Ehrling, Birgitta Sundin och Johannes Amritzer.

Ung och trotsig

Gunnel var ung då hon träffade sin man Folke. Hennes föräldrar varnade henne eftersom han drack. Folkes far var också slav under spriten.

– Men ung och trotsig trodde jag mig veta bäst. Efteråt ångrade jag många gånger att jag inte följde fars och mors råd, säger Gunnel.De fick snart ett barn, hon var då sjutton år gammal. När andra barnet var på väg gifte de sig. Efter några år följde en tid som hon helst inte vill tänka på.

– Vi hade nu fem barn. Folke drack, både på helger och i veckorna. Arbete blev det inte så mycket av. Han var skogsarbetare.Det fanns dagar som Gunnel inte visste hur hon skulle få mat. Föräldrarna var ett stöd och en fru hjälpte henne.

– Det var år av fattigdom, förnedring, rädsla och ångest som satte sina spår. Vi hade ett litet torp i skogen med två rum. Vi hade två kor, separerade mjölken och gjorde smör. Folk idag kan inte förstå hur vi levde. Jag försökte hålla ihop hemmet för barnens skull. Även om många rådde mig att skiljas är jag idag glad för att jag inte följde det rådet. Ensamheten tärde också; ingen ville umgås med den stora familjen och en man som drack.  

Av snälla människor fick de kläder. De fick även kontakt med Röda korset där de fick kläder, sängar och tyger. Storhelger och särskilt julen var helger som Gunnel fruktade. Åren gick, de fick en flicka till.

Barnen gick före

En man visade Folke förtroende och han fick börja köra jordbruksmaskiner. Livet blev lite bättre. Efter en tid fick han köra lastbil, vilket var hans stora intresse. Så började barnen vara med i scouterna.

– Torbjörn, äldste sonen, var den förste som lämnade sig åt Gud. Den onda cirkeln bröts, berättar Gunnel. Torbjörn och Sven-Åke blev med i Sunnemopojkarna, en grupp som var ute och spelade och sjöng. Folke och Gunnel var med och skjutsade dem, de kom ut i kristna sammanhang.

– Det är genom barnen som vi blev kristna. 1972 gick jag med i Missionsförsamlingen i Sunnemo där jag fortfarande har mitt andliga hem. 1978 blev Folke frälst och tog emot Jesus, säger Gunnel.

– Jag glömmer aldrig den söndagsförmiddag då två av mina barn, Folke, samt några vänner böjde knä  och han tog emot Jesus. Han slutade med spriten, men rökte och snusade fortfarande. När han döptes blev han helt fri. Han fick sedan en sådan naturlig relation till Jesus. När jag tänker på hur vår familj blivit förändrad sedan äldsta pojken blev frälst kan jag inte nog tacka Gud.

Läs mer i Hemmets Vän nr 28 – 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Brå: Alltfler utsatta för brott
Erdogans offensiv pressar EU ytterligare
Martin Schibbye protesterar mot glömskan
"Ta kvinnomorden på allvar"
Ny nordsamisk bibel
Bakläxa för Johansson i EU
"Pensionerna är för låga"
De gör skillnad för världens barn
Ungdomskonferens med Skaparen i fokus
"Sätt stopp för atombomber"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies