Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

”Sluta stigmatisera kristna!”

Veckans nummer Publicerad: 2019-07-11 00:00

– Nu måste svenska politiker och opinionsbildare sluta stigmatisera troende människor. Pingstledaren Daniel Alm kräver i en debattartikel i Dagens Nyheter ett politiskt erkännande av kristendomens bidrag till den svenska kulturen. Hemmets Vän frågade Sören Carlsvärd, missionsföreståndare i Baptistsamfundet, Birger Skoglund, evangelist inom Pingströrelsen, Hans Eklind riksdagsledamot (KD) och präst i Svenska kyrkan om det finns en stigmatisering.

– Det är ett starkt ord. Men kristna är på många sätt inte respekterade och betrodda. Samhällsledare har inte kunskap om kristenheten och kristna värderingar samt etik. Det finns många förutfattade meningar, säger Sören Carlsvärd.

Oroliga

Evangelisten Birger Skoglund håller med Daniel Alm.

– Många är väldigt oroliga. Folk blir upprörda över den utveckling kristna möter. Jag håller helt med Daniel Alm i hans påstående om stigmatiserade kristna.Hans Eklind menar att stigmatisering kan betyda olika saker.

– I debattartikeln beskrivs kristenheten, med sina församlingar och medlemmar, som en förbisedd värdefull kraft. Detta instämmer jag till fullo i.

Går det att förändra utvecklingen?

– Daniel Alm pekar på att mycket okunskap, fördomar och bristande respekt kanske delvis skulle kunna förändras. Undersökningar av människors tro och syn på Gud i 80 länder visar att svenskarna ligger längst bort från de genomsnittliga värderingarna i världens länder.

Skulle bilden förändras om  ministrar och opinionsbildare gjorde studiebesök i olika kristna verksamheter?

–  Jag är inte säker på att enbart det hjälper, men visst är det bra om ministrar besökerde olika missionsorganisationerna och ser vad de står för, säger Birger Skoglund.

Hans Eklind saknar dialogen.

– Jag blev ”iskall” när jag i en debatt under årets Almedalsvecka kring kristna värden hör en socialdemokrat hävda att han vill se ett sekulariserat samhälle! DDR försökte och Nordkorea försöker. I civilsamhället är kristenheten avgjort en stark och positiv kraft, en förståelse för detta kan en dialog bana väg för.

Viktig uppgift för kyrkorna

Sören Carlsvärd har i många år mött både nationella och internationella politiker och opinionsbildare. Han  tror också att en dialog vore bra.

– Politiker kan informeras om kyrkornas arbete. Kyrkorna har en viktig uppgift i samhällsbygget. Genom dialog kan man korrigera felaktiga uppfattningar. Politiker vill ju att civilsamhället ska vara en del i samhällsbygget men ändå tar en del politiker avstånd från kyrkornas viktiga samhällsengagemang. Här behövs många besök av politikerna ut i den kristna verkligheten.

Läs mer i Hemmets Vän nr 28 – 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Är det korset Alm vill komma runt? LARZ GUSTAFSSON
2019-07-11 15:31
Vi har blivit lovade förföljelse. Det handlar om att ta sitt kors på sig. Det kors som Daniel Alm vill komma runt genom att få etablissemangets erkännande.
Kanske kan man, om pingströrelsen kompromissar ännu lite mer och blir ännu mer förvärldsligad, få ett sådant.
Men ve oss när världen talar väl om oss!
Då har saltet mistat sin sälta, Alm.

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Brå: Alltfler utsatta för brott
Erdogans offensiv pressar EU ytterligare
Martin Schibbye protesterar mot glömskan
"Ta kvinnomorden på allvar"
Ny nordsamisk bibel
Bakläxa för Johansson i EU
"Pensionerna är för låga"
De gör skillnad för världens barn
Ungdomskonferens med Skaparen i fokus
"Sätt stopp för atombomber"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies