Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

”Vi vill utmana, uppmuntra och utrusta”

Veckans nummer Publicerad: 2019-07-04 00:00

Missionsförsamlingen på Hönö hälsar välkommen till Hönökonferensen
6–14 juli. Redan 1945 hölls den första konferensen. Rötterna är från i
början av 1920-talet.    

– Det här är konferens nummer sjuttiofem, säger Anders Marklund, pastor i Hönö Missionsförsamling och konferensledare. Allsång på Skansen har hållit på i fyrtio år, sommarpratet i P1 har hållit på i sextio år, men vi har hållit på i sjuttiofem år.

Beslutet om en konferens togs ett år innan Andra världskrigets slut.

– Ute på öarna var hela Hönö omringat av taggtråd, berättar Anders. Kriget var så nära. Man stod på klipporna och kunde se hur båtarna sprängdes. Sommaren 1944 fattade man därför beslut om att nästkommande år skulle man ha en kristen konferens på Hönö. Detta lever kvar, och det här är en kallelse som ligger på församlingens hjärta, att få vara med och genomföra konferensen år efter år.

Hur känns det så här några dagar innan konferensen startar? Har du koll på allt?

– Det känns jättebra även om jag inte har koll på riktigt allt. I år har vi en spännande laguppställning med ett spännande tema.

Berätta om årets tema?

– Temat är att ”ge som gåva vad du fått som gåva”. När vi började prata om temat i augusti förra året var det någon som sa, att när Gud kallade Mose frågade han: ”Vad har du i din hand”. Vi vill att detta ska få vara en utmaning till besökare på konferensen: ”Vad har du i din hand, som du kan sätta i tjänst för Guds rike?”

– Vi har tre ledord för konferensen och församlingen: vi vill att det vi gör ska utmana, uppmuntra och utrusta. Vi längtar efter att man ska få upptäcka att man har gåvor. Sen vill vi gärna vara med och utrusta människor till att komma i funktion i de lokala sammanhang som man kommer ifrån. När Elia kom till änkans hus frågade han vad hon hade i sitt hus. Hon hade ett oljekrus. Sen bad han henne gå och hämta fler oljekrus från hennes grannar. Så länge som hon hade oljekrus kunde hon fylla på olja. Det här får vara utmaningen till den lokala församlingen. Vad har du i ditt hus som behöver komma i funktion?

– Det är en utmaning både till den enskilde och till den lokala församlingen. Ofta är det stora grupper från församlingar som kommer till konferensen. De behöver få med sig något hem som de kan praktisera.

Att anordna en sådan här konferens kräver ju stora insatser från frivilliga?

– Det är ett enormt lagarbete under de här veckorna, förklarar Anders. Tältet ska resas, scen ska byggas med ljud och ljus och mycket, mycket mer ska ordnas. Det är helt otroligt att få se detta och få vara med. Det är en fantastisk förmån att få vara föreståndare för en församling som så helhjärtat går in i detta år efter år. Det är ju annars ett jobb som pågår hela året. När årets konferens är avslutad börjar vi med nästa års. I min tjänst ingår dessa arbetsuppgifter.

Och ni har besökare från hela landet?

– Ja, det har vi. Många på nätet följer konferensen, inte bara i Sverige men även på andra platser. Vi ser också att konferensen lever hela året. Folk använder undervisningen i sina hemförsamlingar, i hemgrupper, när man åker bil med mera. Den lever hela året. Detta är en oerhörd uppmuntran men också en utmaning för oss att lyssna in vad som är aktuellt inför varje konferens.

Läs mer i Hemmets Vän nr 28 – 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Hönökonferensen för hela Sverige Marco Campus
2019-07-07 09:18
Mycket bra skrivet! Glöm ej att kanal 10 den kristna kanalen och Vision TV visar Hönökonferensen med härliga bibelstudier och ungdomsmöten. Guds välsignelse till er alla som jobbar med Hönökonferensen.

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Brå: Alltfler utsatta för brott
Erdogans offensiv pressar EU ytterligare
Martin Schibbye protesterar mot glömskan
"Ta kvinnomorden på allvar"
Ny nordsamisk bibel
Bakläxa för Johansson i EU
"Pensionerna är för låga"
De gör skillnad för världens barn
Ungdomskonferens med Skaparen i fokus
"Sätt stopp för atombomber"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies